13 września 2015

Keks drożdżowy z bakaliami

Jak już ostatnio wspomniałam u mnie bardzo dużo pracy i zupełnie nie mam czasu na gotowanie czegoś nowego :) Na szczęście na komputerze mam sporo nieopublikowanych przepisów, więc z nich korzystam i Wam je podrzucam. Dziś przepis na babkę drożdżową z bakaliami. W sam raz nie tylko od święta, ale sprawdzi się też na śniadanie lub kolacje do szklanki mleka lub kakao. Polecam!


Składniki:

3-3,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
15 dag masła / margaryny
3 jaja
5 dag świeżych drożdży
cukier waniliowy
10 dag dowolnych bakalii
tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:

1. Mleko lekko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki, dodać rozkłócone jajka i całość wymieszać.
2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść, a na końcu dodać roztopione i lekko przestudzone masło / margarynę, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wymieszać z bakaliami, przełożyć do foremki keksowej posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st.C.
5. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Ciasta domowe, nr 5/2008, Biblioteczka Poradnika Domowego


6 komentarzy:

  1. Myślę,że smak jest znakomity skoro na drożdżach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ma smakowite dziury :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, świetnie wychodzi i smaczne☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że i wyszło i smakuje :))

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!