Składniki:
1 kg pomidorów twardych i mięsistych (u mnie lima)
2 gałązki bazylii
1 mała cebulka (opcjonalnie)
sól - ok 1/2 łyżki
Sposób wykonania:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy z skórki. Obrane pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy soli i mieszamy.
2. Listki bazylii kroimy w paseczki, a cebulkę drobno siekamy.
3. Wszystko mieszamy, przekładamy do słoiczków razem z sokiem, który puściły pomidory.
4. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!!!
Przypomną lato w ponury, zimowy dzień...:-)
OdpowiedzUsuńLepiej bym tego nie ujela :-)
UsuńProsty przepis, zrobię tak samo z moimi pomidorkami:)
OdpowiedzUsuńPolecam:-)
UsuńŚwietny zapas na zimę. Pomidory z bazylią... pyszny duet :)
OdpowiedzUsuń