Do tostów francuskich świetnie nada się czerstwe pieczywo. Właśnie takiego użyłam do przygotowania śniadania na ciepło. Polecam serdecznie!
Składniki:
2 kromki chleba
1 jajko + łyżka mleka
sól, pieprz do smaku
ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Jajko rozbełtać z mlekiem. Lekko posolić i popieprzyć do smaku.
2. Kromki chleba maczać w jajku.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, ułożyć kromki, smażyć do zrumienienia, przełożyć na drugą stronę, a na tej już zrumienionej ułożyć plasterki żółtego sera. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód tosta się zrumieni, a ser rozpuści.
Smacznego!!!
takie tosty wyglądają cudownie! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne!
OdpowiedzUsuńu nas to sie nzaywa maczanki albo chlebki w jaju, u nas dodaje sie wegete do jajka bez mleka, pychotka na wykonczenie starszego chleba
OdpowiedzUsuńZrobione - i smaczne :)
OdpowiedzUsuńpolecam te tosty są znakomite, uwielbiam je
OdpowiedzUsuń