Nalewka / Likier z ciemnych winogron

Winogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z jasnych (KLIK), a drugą z ciemnych winogron. Dziś przepis na tą drugą. Jest bardzo aromatyczna w smaku i mocniejsza, bo na spirytusie. Pamiętajmy, że najlepsze do tych nalewek są zwykłe ogrodowe odmiany winogron, a nie te z hipermarketów.


Składniki:

1 kg dojrzałych ciemnych winogron
700 ml spirytusu
300 ml przegotowanej i ostudzonej wody
50 dag cukru
6 goździków
1 laska wanilii

Sposób wykonania:

1. Owoce płuczemy, osuszamy, rozgniatamy tłuczkiem i przekładamy do słoja. Dodajemy goździki i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na dwie części.
2. Spirytus mieszamy z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalewamy owoce. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. U mnie słój stał zamknięty w barku :)
3. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem. Mieszamy, aby cukier się rozpuścił i znów odstawiamy słój na 10-12 dni, aby winogrona oddały resztę soku i alkoholu. Następnie zlewamy syrop, mieszamy z wcześniej odlanym alkoholem i całość filtrujemy (filtruję przez filtr do kawy). Nalewkę rozlewamy do butelek, odstawiamy na 3 miesiące do piwnicy, aż smak się zharmonizuje i wyrówna.

Na zdrowie!

Źródło: Topika

14 komentarzy:

  1. No niestety, sklepowe winogrona są łatwo dostępne i dobre w smaku, ale niestety, nie bardzo nadają się na nalewkę czy wino. Więc jak tylko mamy dojście do odmian "przerobowych" to po prostu trzeba skorzystać. Nalewka jak widać, ma piękny kolor i jest bardzo prosta w wykonaniu. Z winem jest trochę więcej zachodu, ale warto się poświęcić i zrobił mały zapas : ) No a przepis na nalewkę praktycznie podręcznikowy, prosty i najlepszy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, gdzieś czytałam, że te sklepowe winogrona zamiast oddać swój sok i aromat chłoną alkohol i tyle... Ale takie swojskie winogrono jest dostępne na targowiskach przynajmniej u nas na Podkarpaciu. Mam to szczęście, że i tata i teściu mają swoje winogrona. Chociaż w tym roku obydwaj nastawiają się na produkcję wina. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mój dziadek robił takie domowe nalewki. Nie próbowałam ich, bo wtedy byłam jeszcze dzieckiem ale rodzice i wujkowie się nimi zachwycali.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile nalewki wychodzi z takiej ilości składników? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś koło 1,5 litra, ale dokładnie nie pamiętam.

      Usuń
  4. Kusi i to bardzo :) niestety po próbie zrobienia likieru truskawkowego, który spleśniał boję się próbować z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze nigdy likieru z ciemnych winogron :) Muszę spróbować bo mamy sezon własnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie takie własne odmiany winogron są najlepsze. Polecam naleweczkę i pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Niestety nie mam filtra do kawy, przez co innego bym mogła to wykonać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ze tak. Mozna przefiltrowac przez kilkukrotnie zlozona gaze lub bialy recznik kuchenny - papierowy.

      Usuń
  7. Czy zamiast spirytusu moze byc wodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm. Pewnie i mozna. Mysle, ze nalezaloby nie dodawac wody, a w jej miejsce dolac jeszcze wodki.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!