19 sierpnia 2016

Nalewka / Likier z ciemnych winogron

Winogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z jasnych (KLIK), a drugą z ciemnych winogron. Dziś przepis na tą drugą. Jest bardzo aromatyczna w smaku i mocniejsza, bo na spirytusie. Pamiętajmy, że najlepsze do tych nalewek są zwykłe ogrodowe odmiany winogron, a nie te z hipermarketów.


Składniki:

1 kg dojrzałych ciemnych winogron
700 ml spirytusu
300 ml przegotowanej i ostudzonej wody
50 dag cukru
6 goździków
1 laska wanilii

Sposób wykonania:

1. Owoce płuczemy, osuszamy, rozgniatamy tłuczkiem i przekładamy do słoja. Dodajemy goździki i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na dwie części.
2. Spirytus mieszamy z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalewamy owoce. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. U mnie słój stał zamknięty w barku :)
3. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem. Mieszamy, aby cukier się rozpuścił i znów odstawiamy słój na 10-12 dni, aby winogrona oddały resztę soku i alkoholu. Następnie zlewamy syrop, mieszamy z wcześniej odlanym alkoholem i całość filtrujemy (filtruję przez filtr do kawy). Nalewkę rozlewamy do butelek, odstawiamy na 3 miesiące do piwnicy, aż smak się zharmonizuje i wyrówna.

Na zdrowie!

Źródło: Topika

10 komentarzy:

  1. No niestety, sklepowe winogrona są łatwo dostępne i dobre w smaku, ale niestety, nie bardzo nadają się na nalewkę czy wino. Więc jak tylko mamy dojście do odmian "przerobowych" to po prostu trzeba skorzystać. Nalewka jak widać, ma piękny kolor i jest bardzo prosta w wykonaniu. Z winem jest trochę więcej zachodu, ale warto się poświęcić i zrobił mały zapas : ) No a przepis na nalewkę praktycznie podręcznikowy, prosty i najlepszy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, gdzieś czytałam, że te sklepowe winogrona zamiast oddać swój sok i aromat chłoną alkohol i tyle... Ale takie swojskie winogrono jest dostępne na targowiskach przynajmniej u nas na Podkarpaciu. Mam to szczęście, że i tata i teściu mają swoje winogrona. Chociaż w tym roku obydwaj nastawiają się na produkcję wina. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mój dziadek robił takie domowe nalewki. Nie próbowałam ich, bo wtedy byłam jeszcze dzieckiem ale rodzice i wujkowie się nimi zachwycali.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile nalewki wychodzi z takiej ilości składników? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś koło 1,5 litra, ale dokładnie nie pamiętam.

      Usuń
  4. Kusi i to bardzo :) niestety po próbie zrobienia likieru truskawkowego, który spleśniał boję się próbować z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze nigdy likieru z ciemnych winogron :) Muszę spróbować bo mamy sezon własnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie takie własne odmiany winogron są najlepsze. Polecam naleweczkę i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!