4 sierpnia 2016

Kotlety mielone z cukinią

Niedawno był drób z cukinią, a dziś mięso wieprzowe. Polecam te kotlety z dodatkiem cukinii - warzywo dodaje im soczystości.


Składniki:

500 g mięsa mielonego
250 g cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
suszony majeranek
kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię i dodać do mięsa.
2. Cebulę drobno posiekać, chwilkę podsmażyć na patelni, by zmiękła. Dodać do mięsa.
3. Dodać jajko, sól, pieprz i suszony majeranek oraz 3-4 łyżki suchej kaszy manny. Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny.
4. Z gotowej mięsnej masy formować kotleciki. Lekko je spłaszczyć i opanierować w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu po obu stronach.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami - u nas były ziemniaki i fasolka szparagowa z tartą bułką.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Dziś na obiadek kotlety mielone... z cukinią ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, smakowicie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam mielonych z cukinią, muszę koniecznie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne urozmaicenie zwykłych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!