12 sierpnia 2016

Tosty francuskie z serem

Do tostów francuskich świetnie nada się czerstwe pieczywo. Właśnie takiego użyłam do przygotowania śniadania na ciepło. Polecam serdecznie!


Składniki:

2 kromki chleba
1 jajko + łyżka mleka
sól, pieprz do smaku
ser żółty

Sposób przygotowania:

1. Jajko rozbełtać z mlekiem. Lekko posolić i popieprzyć do smaku.
2. Kromki chleba maczać w jajku.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, ułożyć kromki, smażyć do zrumienienia, przełożyć na drugą stronę, a na tej już zrumienionej ułożyć plasterki żółtego sera. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód tosta się zrumieni, a ser rozpuści.

Smacznego!!!


5 komentarzy:

  1. takie tosty wyglądają cudownie! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas to sie nzaywa maczanki albo chlebki w jaju, u nas dodaje sie wegete do jajka bez mleka, pychotka na wykonczenie starszego chleba

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam te tosty są znakomite, uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!