Sposób I:
Składniki:
1 kg borówek leśnych
30-35 dag cukru żelującego
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone borówki wymieszać z cukrem żelującym. Postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.
2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
Sposób II:
Składniki:
1 kg borówek leśnych
30 dag cukru
sok z jednej niedużej cytryny
Sposób wykonania:
1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delikatnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować jagody, zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż sok odparuje. Można smażenie rozłożyć na raty lub od razu smażyć ok 2 godzin.
2. Gorący dżem przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić, aż ostygną.
Smacznego!!!
O tak! przetwory tego typu to pyszności;)
OdpowiedzUsuńObie wersje mi się podobają. Bo sok z cytryny też doda wspaniałego smaku :)
OdpowiedzUsuńTaki dżemik to ja lubię:-)
OdpowiedzUsuń