15 lipca 2015

Dżem borówkowy na dwa sposoby

Witajcie. Dziś propozycja z serii 'coś na zimę'. Przedstawiam dwa sposoby.


Sposób I:

Składniki:

1 kg borówek leśnych
30-35 dag cukru żelującego

Sposób wykonania:

1. Oczyszczone borówki wymieszać z cukrem żelującym. Postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.
2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.

Sposób II:

Składniki:

1 kg borówek leśnych
30 dag cukru
sok z jednej niedużej cytryny

Sposób wykonania:

1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delikatnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować jagody, zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż sok odparuje. Można smażenie rozłożyć na raty lub od razu smażyć ok 2 godzin.
2. Gorący dżem przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić, aż ostygną.

Smacznego!!!
Róbmy przetwory!

3 komentarze:

  1. O tak! przetwory tego typu to pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obie wersje mi się podobają. Bo sok z cytryny też doda wspaniałego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki dżemik to ja lubię:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!