24 lipca 2015

Kalafior z bułką tartą

Dziś pomysł na kalafiora do głównego dania. Polecam serdecznie!


Składniki:

1/2 kalafiora
sól
woda
2-3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:

1. Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż będzie miękkawy. Nie może być całkiem miękki, bo podczas mieszania z bułką się rozpadnie.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści,. dodajemy bułkę tartą. Chwilkę smażymy, po czy ściągamy z ognia, dodajemy odsączony z wody kalafior i mieszamy. Można też ugotowany kalafior polać bułką z masłem. Podajemy na ciepło, choć i na zimno też smakuje :)

Smacznego!!!
 


7 komentarzy:

  1. Takiego kalafiora często podaję bez dodatków. Po prostu kalafior z bułeczką i nic więcej :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony letni obiad na szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! U mnie był wczoraj dodatkiem do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też tak najczęściej podaję kalafiora:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!