Składniki:
Spód:
1,5 szklanki mąki
3 żółtka
125 g masła
4 pełne łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
1 litr jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 białka
1 szklanka borówek leśnych
1/2 szklanki malin
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
3. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową.
5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Daktyle w czekoladzie
CIekawy pomysł z wykorzystaniem jogurtu.CIasto pyszne musi być;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, z chęcią zrobię ciasto na bazie jogurtu, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę pyszne to ciasto :)
UsuńAniu, jeśli to nie za późno... przyjmij serdeczne życzenia imieninowe. Wczoraj wszystkie Anie, Anki i Anny miały święto. Ty też. Wszystkiego najlepszego :) :) :)
OdpowiedzUsuńA ciasto upiekłaś pyszne i pięknie wygląda. I pewnie wszystko zjedzone. Nie dziwię się :)
Krysiu, dziękuję bardzo!
UsuńOczywiście masz rację, ciasta już nie ma. Jeden pasek udało mi się uchować i zamrozić na chwilę słabości na domowe ciacho :)
Pozdrawiam!
Bardzo apetyczny)))
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie ciasta! Pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPiękne owocowo-mleczne ciacho, spóźnione życzenia z okazji imienin Aniu:sto lat!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńMmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam jogurtowca :) a trochę już na tym świecie żyje :)
OdpowiedzUsuńAniu, spóźnione (ale jeszcze jest lipiec) życzenia imieninowe! Dużo inspiracji kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepysznie!
Dziękuję :))
UsuńI jak tu nie kochać lata skoro daje nam ono tyle możliwości owocowych.
OdpowiedzUsuńŚwięte słowa Królowo :))
UsuńCiasto r e w e l a c j a!!! W sam raz na upalne lato, owice i ten lekko kwaskowaty smak jogurtu, pycha!!!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję za komentarz. Pozdrawiam!
Usuńwlasnie upieklam to ciasto w wersji maliny plus jezyny i sadzac po wygladzie mysle zej est ok pozdrawiam goraco
OdpowiedzUsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńCzy można dać gęsty jogurt, ale nie grecki. Czy owoce mogą być mrożone?
Dziękuję za odp. i pozdrawiam.
Witam. Mozna uzyc gestego jogurtu. Jesli chodzi o owoce mrozone to nalezy je wczesniej odmrozic i odsaczyc z soku. Pozdrawiam
Usuń