4 lipca 2015

Ciasto z jagodami i kruszonką


Składniki:

4 jajka
100 g cukru
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju rzepakowego
250 g jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru do jagód

Kruszonka:
50 g mąki
30 g masła
20 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Sposób wykonania:

1. Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ucierać.
2. Do ciasta dodać olej i zmiksować, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć.
3. Ciasto wylać na blaszkę (24x28cm).
4. Do jagód dodać cukru, wymieszać, wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.
5. Składniki kruszonki rozetrzeć i posypać ciasto. Piec w 180 st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!!!
 Źródło: Kulinarne Spotkania


6 komentarzy:

  1. Ale pyszne musi być to ciasto,wygląda apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie kupiłam jagody i będę piekła ciasto jagodowe. Takie z kruszonką kusi.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowe z jagodami, nigdy sobie go nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię drożdżowe, ale to ciasto jest akurat ucierane - też pyszne :)

      Usuń
  4. Zamiast rzepakowego może być zwykły olej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!