Dziś pokażę Wam jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez użycia sokownika. Do gotowania dodajemy za to liście wiśni, które dodadzą fajnej nuty smakowej naszemu sokowi. W taki sam sposób robiliśmy kiedyś z mamą soki z aronii. Polecam.
Składniki (proporcje):
1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru (dałam trochę mniej)
100 liści wiśni (można pominąć - liście nadadzą sokowi lekkiej cierpkości i będzie w smaku przypominać sok z aronii)
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone i przepłukane porzeczki zalewamy wodą w takiej ilości, by je zakryła. Dodajemy liście wiśni i całość gotujemy od momentu zawrzenia przez 10-15 minut. Ostawiamy na 12-24 godziny.
2. Następnego dnia przecedzamy sok przez gęste sitko. Do soku dodajemy cukier, zagotowujemy, zdejmujemy pianę, po czym przelewamy sok do przygotowanych wcześniej butelek lub słoiczków i zakręcamy.
Smacznego!!!
Na pewno pyszny:-)
OdpowiedzUsuńJaki świetny sposób. Przepis prosty a sok... w zimie jak znalazł. Aniu, zapisuje ten przepis i koniecznie muszę taki sok zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam Krysiu. Sok jest przepyszny!
UsuńIle buteleczek wychodzi z kg.?
OdpowiedzUsuńRobiłam z niecałych 3 kg i wyszło mi 15 butelek różnych wielkości - 330 ml, 200 ml i 150 ml.
UsuńJeden z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńAniu, co robisz z tymi odcedzonymi porzeczkami?
OdpowiedzUsuńTakie wygotowane owoce wyrzucam. Jeśli robię sok przez sokownik to wtedy jeszcze przecieram przez sitko i robię dżem. Polecam!
Usuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/galaretka-z-czarnej-porzeczki.html
Aniu, a czy myślisz,że mogłabym przygotować galaretkę z tych owoców?Cieszyłam się,że będę miała dwa z jednego czyli sok i dżemik.Owoce już umyte i liście zerwane,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie nie widze przeszkod :) udanych przetworów i pozdrawiam!
UsuńPrzydałoby mi sie zrobić taki soczek, ale z czasem krucho! :-)
OdpowiedzUsuńAniu, wykonałam sok i trochę galaretki, moje przetwory z czarnej porzeczki już opisane stoją na półce w spiżarni, dziękuję za przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA czy sok z samych porzeczek: miastowa nie mam dostępu do liści wiśni, też jest dobry? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :)
UsuńA czy sok z czarnego bzu można zrobić tym sposobem?
OdpowiedzUsuńZ czarnego bzu to nie wiem ,ale na pewno tak można zrobić z aronią.
Usuńwitam:) a mam takie pytanie czy trzeba pasteryzować po przelaniu do butelek??
OdpowiedzUsuń??:)
Nie trzeba pasteryzować pod warunkiem, że wlewa się gorący sok prosto z gotującego się gara. Ale oczywiście można.
UsuńA jak zrobilam czerwone zamiast czarnych ? W tym upale chyba mi na oczy padlo.
OdpowiedzUsuńA spróbowałaś soku zanim przelałaś do butelek/słoiczków? Jeśli Ci smakował to dobrze :) Sama nie mam pojęcia jak liście wiśni wpłynęły na smak soku z czerwonej porzeczki. Mogło wyjść całkiem ciekawe połączenie :) Pozdrawiam!
UsuńAniu, a probowałaś robić soki na erytrolu? Ja tak robiłam na razie jedną konfiturę (truskawka+pomarańcza). Chodzi mi o ograniczenie kaloryczności
OdpowiedzUsuńWitaj, nie. Nigdy nie używałam erytrolu w swojej kuchni.
Usuń