17 września 2014

Kompot winogronowy na zimę

Przetwory z winogron mają niesamowicie rewelacyjny smak. W tym roku zrobiłam kilka kompotów z tych owoców. Polecam Was również sok winogronowy (KLIK), pyszności!


Składniki:

  • winogrono (dowolna odmiana ogrodowa)
  • cukier
  • woda


Sposób wykonania:

1. Winogrono płuczemy, odrywamy owoce od kiści, przekładamy do słoika (ok 1/2 - 2/3 wysokości).

2. Zagotowujemy wodę i dodajemy cukier (ilość wedle uznania - dużo będzie zależało od słodyczy samych owoców). Gorącym syropem zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 

3. Zamiast gotować syrop cukrowy można też zrobić tak: Dodajemy cukier (2-3 łyżki) do słoików z owocami, zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy słoiki przez 15 minut.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!