Przetwory z winogron mają niesamowicie rewelacyjny smak. W tym roku zrobiłam kilka kompotów z tych owoców. Polecam Was również sok winogronowy (KLIK), pyszności!
Składniki:
-
winogrono (dowolna odmiana ogrodowa)
- cukier
- woda
Sposób wykonania:
1. Winogrono płuczemy, odrywamy owoce od kiści, przekładamy do słoika (ok 1/2 - 2/3 wysokości).
2. Zagotowujemy wodę i dodajemy cukier (ilość wedle uznania - dużo będzie zależało od słodyczy samych owoców). Gorącym syropem zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
3. Zamiast gotować syrop cukrowy można też zrobić tak: Dodajemy cukier (2-3 łyżki) do słoików z owocami, zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy słoiki przez 15 minut.
Smacznego!!!
Uwielbiam taki kompocik, pyszności:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com