4 września 2014

Marynowane grzyby

Moimi ulubionymi grzybami do marynowania są oczywiście podgrzybki :)


Składniki:

oczyszczone grzyby leśne

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru

Do każdego słoika:
1-2 krążki cebuli
2-3 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki ziaren gorczycy

Sposób wykonania:

1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie.
2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki z przyprawami.
3. Gorącą zalewą zalewamy grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.

Smacznego!!!
Grzyby

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!