18 września 2014

Risotto z pieczoną dynią


Składniki:

ok 40 dag obranej dyni
2 łyżki oleju
przyprawa do szarlotki / jabłecznika

250 g ryżu
1 cebula
niecały litr bulionu
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
tarty parmezan

Sposób wykonania:

1. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem, oprószyć przyprawą do szarlotki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości w 200 st. C.
2. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle - powinna pozostać jasna.
3. Na patelnię dorzucić suchy ryż, chwilę smażyć, aby ziarenka zrobiły się szkliste. Następnie porcjami dodajemy bulion, gotujemy, aż ryż wchłonie kolejne porcje. Na koniec dodajemy pieczoną dynię, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Na koniec dodajemy odrobinkę masła, tary parmezan i mieszamy.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

Dynia na słodko i słono

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!