To moja ulubiona wersja obiadowa barszczu.
Składniki:
3 średnie buraki
3 skrzydełka drobiowe
ziele angielskie
liść laurowy
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ocet jabłko do smaku
1/2 łyżeczki kminku
2-3 łyżki śmietany 18%
siekany świeży koperek
suszony majeranek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy.
2. W międzyczasie buraki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowe i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła buraki.
3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2-4 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy.
4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu.
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, majeranek i siekany koperek. Zagotowujemy.
6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!!!
Pyszny barszczyk, z przyjemnością poproszę o miseczkę :)
OdpowiedzUsuńczerwony barszczyk z ziemniaczkami jest najlepszy !
UsuńMniam, pyszny taki barszczyk:) fajna, domowa kuchnia i ciekawe przepisy, obserwuję i zapraszam do siebie:
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Uwielbiam taki barszcz. Ja oprócz ziemniaków podaje do niego jeszcze jajko na twardo!
OdpowiedzUsuńTeż czasami dorzucam jajko :)
UsuńMam pytanie co do tego wywaru z buraków, tylko zalewamy buraki wrzątkiem i tyle? nie trzeb tego zagotować?
OdpowiedzUsuńTak, wystarczy tarte surowe buraczki zalać wrzątkiem. Polecam ten barszczyk - to nasz ulubiony :)
UsuńWłaśnie jestem w trakcie gotowania tego barszczyku zobaczymy co mi z tego wyjdzie 😊 a nie można tych starkowanych buraczkow poorostu wrzucic do bulionu i gotowac razem z innymi warzywami? Oczywiscie marchew i pietruszke doda sie znacznie pozniej niz butaki poniewaz gotuja sie szybciej ??
OdpowiedzUsuńMożna, tak napisałam w punkcie 3. Dodaję je pod sam koniec gotowania, bo one były przecież zalane wrzątkiem i zmiękły więc nie ma potrzeby wrzucać ich wcześniej.
UsuńZupka wyszla przepyszna ☺ dziwmekuje za przepis i odpowiedz ☺
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Cieszę się, że smakuje :P To może jakieś foto do galerii?
UsuńPozdrawiam :)
Zupa świetna. Wszystko wyszło pyszne. Rodzinka się zajadała i wszystkim smakowało. Ja jeszcze dodałam kilka suszonych grzybków, polecam i dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra zupka. Gotowałam, wszystko wyszło super, rodzinka się zajadała. Ja dodałam jeszcze kilka suszonych grzybów (polecam)i majeranek (uwielbiam więc daję do wszystkiego). Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńJa tez daje majeranek. Musze dopisac bo mi umknelo. Ciesze sie, ze wszystkim smakowało. Pozdrowienia
Usuńjak u mojej kochanej mamy
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis. Super przepis
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis koniecznie muszę spróbować u siebie, bo nie wiem jak smakuję ale wygląda naprawdę ciekawie.
OdpowiedzUsuńWitam bardzo lubie barszcz czerwony z ziemniakami tylko jestem ciekawa w jakim celu stosuje się ocet.
UsuńOcet sprawia, że barszcz zachowuje swój czerwony kolor.
UsuńUwielbiam barszcz czerwony, właśnie pichce na jutro :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie na bloga kulinarnego
Pyszne
OdpowiedzUsuńJa robiłam ostatnio taką zupę z buraków, ale chciałoby się z cukinii. Mam w ogórdku nawet kawałek miejsca na posianie. https://agro-wiedza.pl/jak-siac-cukinie/ Tutaj fajny artykuł, ja będę korzystać z tych rad. jednak najlepsze własne warzywa
OdpowiedzUsuńNajlepsze są warzywa na obiad z własnych upraw
OdpowiedzUsuń