To jeden z moich najstarszych pomysłów na mięso w sosie. Do tego robi się dość szybko.
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
1-2 łyżki suszonej włoszczyzny (opcjonalnie)
mały pęczek koperku
2 łyżki śmietany 18% lub 1/3 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier, woda
Sposób wykonania:
1. Piersi myjemy osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, obsmażamy na oleju z każdej strony.
2. W rondelku rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do niej mięso, zalewamy wodą, aby przykryła mięso. dodajemy suszoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.
3. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy do mięsa i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy siekany koperek i odrobinę cukru.
Smacznego!!!
Świetny pomysł na szybki obiad, wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń