8 września 2014

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

To jeden z moich najstarszych pomysłów na mięso w sosie. Do tego robi się dość szybko.


Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
1-2 łyżki suszonej włoszczyzny (opcjonalnie)
mały pęczek koperku
2 łyżki śmietany 18% lub 1/3 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier, woda

Sposób wykonania:

1. Piersi myjemy osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, obsmażamy na oleju z każdej strony.
2. W rondelku rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do niej mięso, zalewamy wodą, aby przykryła mięso. dodajemy suszoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.
3. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy do mięsa i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy siekany koperek i odrobinę cukru.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!