Przepis znalazłam u Kasi.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
Krem biały:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
aromat cytrynowy
Warstwa pomarańczowa:
1/2 litra soku typu Kubuś
1 budyń śmietankowy
1 galaretka pomarańczowa
Sposób wykonania:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
2. Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, a na koniec słodzimy do smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.
3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący się sok wlewamy budyń, gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy galaretkę, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Studzimy. Wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.
4. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
rewelacyjne ciasto, musi być przepyszne !
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda- jak spojrzałam na nazwę i ciasto to myślałam , że marchewka jest w zawartości masy pomarańczowego koloru- a tu niespodzianka:) Bardzo lubię ciasto marchewkowe skuszę się na porcje tej pyszności:))
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://appetiteforlife.blog.pl/
wypróbowałam - jest pyszne! polecam! Jutro będę je robić po raz drugi, tylko dodam orzechy jeszcze ;-)
OdpowiedzUsuńDziekuje. To teraz czekam na fotke :-)
UsuńSuper ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń