Składniki:
Ciasto na spód:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
2 jajka
+ 6 średnich jabłek
Ciasto z kokosem:
10 dag wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
3 białka
Ciasto kakaowe:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka kakao
5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na wierzch: polewa kakaowa i kokos
Sposób wykonania:
1. W gorącym mleku rozpuścić margarynę i cukier. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia się składników.Przestudzić, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i na końcu dodać kokos.
4. Zrobić biszkopt kakaowy: białka ubić, potem dodać cukier, ubijać i dodawać po jednym żółtku, a na koniec przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
5. Na jabłka układać kupkami kokos i ciasto kakaowe. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą i posypać kokosem.
Smacznego!!!
ale bym zjadła takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie, poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńSmakowity warstwowiec :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda! No i jest kokos więc porywam kawałek, a może i dwa:)
OdpowiedzUsuń