Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
prażone jabłka (1,2 litra)
2 galaretki cytrynowe
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Sposób wykonania:
1. Przygotować ciasto biszkoptowe: ubić białka, dodać cukier, potem żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.
2. Jabłka dobrze rozgrzać, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
3. Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń.
4. Przełożyć ciasto (od dołu):
biszkopt - masa jabłkowa - krem budyniowy - biszkopt
5. Na wierzch wyłożyć polewę, ozdobić wedle uznania.
Smacznego!!!
ale super ciacho, cudownie się prezentuje, świetna robota !
OdpowiedzUsuńDawno nic nie piekłam a tu takie kuszące ciacho. Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńpoproszę o przepis na polewę która znajduje się na tym cieście :)
OdpowiedzUsuńPolewa:
Usuń3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1/4 kostki margaryny
W garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy, wykładamy na wierzch ciasta.