Domowy zakwas z buraków

Rok temu robiłam swój pierwszy zakwas z buraków. Barszcz czerwony z takim zakwasem jest nieporównywalnie lepszy niż z kupnym. Polecam! Zakwas musi stać ok 6 dni, aby był gotowy.


Składniki:

1 kg buraków
5 ząbków czosnku
ok 1,5 litra letniej przegotowanej wody

Sposób wykonania:

1. Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry.
2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
3. Buraki przełożyć do dużego słoika, dodać czosnek.
4. Całość zalać wodą, Woda powinna zakryć buraki całkowicie, ale nie powinno być jej za dużo. Słoik zakryć gazą i obwiązać. Odstawić na 6-7 dni.
5. Jeśli na powierzchni zbierze się piana, należy ją zdjąć, przecedzić przez sitko (dodatkowo rozkładam na sitku gazę). Zakwas zlać do wyparzonych suchych słoiczków lub butelek, przechowywać w lodówce. Do butelek lub słoiczków można dodać oleju lub oliwy, by z wierzchu nie zaczął się psuć.

Smacznego!!!

Uwaga! Naczynie, w którym przygotowujemy zakwas powinno być idealnie czyste! Najlepiej porządnie wyparzyć słój i dokładnie umyć buraki, aby nie pojawiła się pleśń.

Źródło: Domowa kuchnia Aniki

19 komentarzy:

  1. Masz rację na domowym zakwasie barszcz jest najlepszy. Jak się raz spróbuje.....

    OdpowiedzUsuń
  2. a potem jak ugotować? jestem zielony - proszę o instrukcje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotuje się wywar np. na warzywach i do niego dodaje sie takiego zakwasu - 1-2 szklanki w zależności jak smak chcemy uzyskac. zreszta bedzie na ten temat osobny post :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Dzień dobry!

    Mam pytanie - ile można przechowywać taki gotowy zakwas?
    Pzdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki zakwas, zakręcony w butelce, można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Na górę można nalać trochę oleju lub oliwy, co dodatkowo zabezpieczy zakwas przed zepsuciem.

      Usuń
  4. a co zrobić z buraczkami po zlaniu zakwasu do butelek? czy nadają się już tylko do wyrzucenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć można je zetrzeć i zrobić do obiadu, ale ja wyrzuciłam.

      Usuń
  5. Taki latwy w przygotowaniu a stobrazy lepszy niz kupny - dzieki zs ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam domowego zakwasu, a to u Ciebie takie proste :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. woda ma byc goraca czy jaka? chce zrobic na swieta prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisane w składnikach - woda musi być przegotowana, ostudzona. Powinna być letnia.

      Usuń
  8. a mozna zamiast gazy poprostu zakrecic??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Musi być dopływ powietrza. Zamiast gazy użyłam kawałka peluszki tetrowej. Już nastawiłam swój zakwas.

      Usuń
  9. Witam!

    Dwa dni temu nastawiłam zakwas wg Pani przepisu. I zauważyłam, że powstaje piana. Mam ją zdjąć i przelać do drugiego słoika zakwaś, aby mógł dostać jeszcze te 4 dni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też się wytworzyła piana, Ściągam ją ostrożnie przed zlaniem zakwasu.

      Usuń
  10. czyli tylko ją ściągnąć i nic nie przelewać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jeśli pojawi się piana to należy ją ściągnąć.

      Usuń
  11. Zakwas z buraków wbrew pozorom nie jest tak łatwo przygotować, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że pojawi się pleśń. Tym bardziej, że w tym przepisie nie ma ani soli ani zakwaszki. Ja robię tak: Buraki kroję w plasterki(najlepsze są podłużne), czosnek również (duuużo czosnku). W garnku zagotowuję wodę, dodaję 1 płaską łyżkę soli himalajskiej na 1l wody (może być kamienna - koniecznie niejodowana), ostatnio dałam 4 płaskie łyżki soli na 6l wody i też wyszedł super. Do wody dodaję torebkę liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. W słoju układam pomieszane buraki z czosnkiem i gdy zalewa wystygnie, wlewam ją do słoja. Do tego daję łyżkę wody z kiszonych ogórków - wtedy mam pewność, że nie pojawi się kożuch. Raz dziennie mieszam drewnianą łyżką i do 2 tygodni mam pyszny, esencjonalny zakwas. Po przelaniu zakwasu do butelek dodaję jeszcze plasterek świeżego czosnku (działa bakteriostatycznie i dzięki niemu zakwas dłużej utrzyma świeżość).
    Piany, która pojawia się po ok 2-3 dniach nie trzeba ściągać, sama zniknie. Gorzej jeśli pojawi się biały kożuch. Wtedy mamy cały zakwas do wyrzucenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!