14 grudnia 2014
Babeczki kakaowe z kremem
Składniki:
2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
cukier waniliowy
Krem:
1/2 litra mleka
250 g margaryny / masła
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
+ posypka kolorowa
Sposób wykonania:
1. Masło siekamy z solą, mąką, kakao i cukrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
2. Ciastem wylepiamy foremki, pieczemy w 180 st. C przez 20 minut. Studzimy.
3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy, a resztę mleka mieszamy z mąkami i cukrem. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy.
4. Miękką margarynę miksujemy, dodajemy partiami ostudzony budyń, krem przekładamy do szprycy, dekorujemy babeczki i posypujemy kolorową posypką.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale smakowitości :)
OdpowiedzUsuńŚliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń