3 grudnia 2014

Barszcz czerwony na domowym zakwasie

Przepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.


Składniki:

1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 litry wody
sól
pieprz
1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków
1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa) 
ziele angielskie
liść laurowy
kminek mielony
majeranek
1 ząbek czosnku
sok z cytryny lub ocet

Sposób wykonania:

1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.
2. Miękkie warzywa wyciągamy, a do wywaru warzywnego dodajemy zakwas buraczany i koncentrat buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek i ząbek czosnku pokrojony w plasterki, w razie potrzeby zwiększamy ilość zakwasu lub koncentratu. Jeśli barszcz wyszedł mało kwaśny to dokwaszamy go sokiem z cytryny lub octem.
3. Na koniec dodajemy majeranek.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. muszę nastawić koncentrat wg Twojego przepisu, koniecznie ! Pozdrawiam Aniu poranny ptaszku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma lepszego barszczu od tego na domowym zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wigilijny barszczuk - nie ma nic lepszego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy koncentrat jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kwestia smaku. Taki po prostu smakuje mi bardziej.

      Usuń
  5. Kocham wszystko co jest z buraków, a barszczyki najbardziej. Też czasami używam koncentratu buraczanego dla podkręcenia smaku. "Krakus" ma najlepszy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. a jak zrobić taki barszczyk, ale z grzybkami suszonymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/12/barszcz-czerwony-na-wywarze-grzybowym.html

      Zamiast wywaru ze świeżych buraków dodać zakwas do smaku.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!