19 grudnia 2014

Ciasteczka korzenne

Dziś coś, co możemy przygotować z dziećmi i dla dzieci :) Z córką zrobiłam takie fajne kruche korzenne ciasteczka.


Składniki:

3 i 1/2 szklanki mąki (+ do podsypania jeśli się ciasto będzie kleić)
1 kostka margaryny
2/3 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki śmietany
1 łyżka przyprawy korzennej lub do piernika
1 płaska łyżka cynamonu
odrobina soli

Sposób wykonania:

1. Mąkę, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciastka.
3. Pieczemy w 180 st. C przez 10-15 minut - do lekkiego zrumienienia.
4. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
5. Z podanej porcji wychodzi ok 50-60 ciastek w zależności od foremek.

Smacznego!!!

Świąteczne słodkości! Korzenne przysmaki

6 komentarzy:

  1. Teraz jeszcze trzeba coś dorobić z tych małych kruchych ciasteczek. Fajnie, kiedy dzieci mogą się włączyć do pomocy przy ich wypiekaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj. Może zechcesz dołączyć do naszej kulinarnej społeczności?
    http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne idealne na świąteczny stół :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!