tag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post8585365498553208567..comments2024-03-28T22:37:49.652+01:00Comments on Kuchnia domowa Ani: Domowy zakwas z burakówKuchnia domowa Anihttp://www.blogger.com/profile/05827119236181529521noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-29396907008127432692016-07-14T08:39:59.324+02:002016-07-14T08:39:59.324+02:00Zakwas z buraków wbrew pozorom nie jest tak łatwo ...Zakwas z buraków wbrew pozorom nie jest tak łatwo przygotować, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że pojawi się pleśń. Tym bardziej, że w tym przepisie nie ma ani soli ani zakwaszki. Ja robię tak: Buraki kroję w plasterki(najlepsze są podłużne), czosnek również (duuużo czosnku). W garnku zagotowuję wodę, dodaję 1 płaską łyżkę soli himalajskiej na 1l wody (może być kamienna - koniecznie niejodowana), ostatnio dałam 4 płaskie łyżki soli na 6l wody i też wyszedł super. Do wody dodaję torebkę liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. W słoju układam pomieszane buraki z czosnkiem i gdy zalewa wystygnie, wlewam ją do słoja. Do tego daję łyżkę wody z kiszonych ogórków - wtedy mam pewność, że nie pojawi się kożuch. Raz dziennie mieszam drewnianą łyżką i do 2 tygodni mam pyszny, esencjonalny zakwas. Po przelaniu zakwasu do butelek dodaję jeszcze plasterek świeżego czosnku (działa bakteriostatycznie i dzięki niemu zakwas dłużej utrzyma świeżość). <br />Piany, która pojawia się po ok 2-3 dniach nie trzeba ściągać, sama zniknie. Gorzej jeśli pojawi się biały kożuch. Wtedy mamy cały zakwas do wyrzucenia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-22737874209621255172014-12-18T22:43:02.197+01:002014-12-18T22:43:02.197+01:00Tak, jeśli pojawi się piana to należy ją ściągnąć....Tak, jeśli pojawi się piana to należy ją ściągnąć.Kuchnia domowa Anihttps://www.blogger.com/profile/05827119236181529521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-18721542116482811072014-12-18T09:49:28.125+01:002014-12-18T09:49:28.125+01:00czyli tylko ją ściągnąć i nic nie przelewać?czyli tylko ją ściągnąć i nic nie przelewać?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-62306200142812752322014-12-18T09:38:50.843+01:002014-12-18T09:38:50.843+01:00U mnie też się wytworzyła piana, Ściągam ją ostroż...U mnie też się wytworzyła piana, Ściągam ją ostrożnie przed zlaniem zakwasu. Kuchnia domowa Anihttps://www.blogger.com/profile/05827119236181529521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-78928491423276651202014-12-18T06:59:14.701+01:002014-12-18T06:59:14.701+01:00Witam!
Dwa dni temu nastawiłam zakwas wg Pani prz...Witam!<br /><br />Dwa dni temu nastawiłam zakwas wg Pani przepisu. I zauważyłam, że powstaje piana. Mam ją zdjąć i przelać do drugiego słoika zakwaś, aby mógł dostać jeszcze te 4 dni?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-12957259788813040642014-12-11T07:59:42.698+01:002014-12-11T07:59:42.698+01:00Nie. Musi być dopływ powietrza. Zamiast gazy użyła...Nie. Musi być dopływ powietrza. Zamiast gazy użyłam kawałka peluszki tetrowej. Już nastawiłam swój zakwas.Kuchnia domowa Anihttps://www.blogger.com/profile/05827119236181529521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-62078776300909882302014-12-11T07:58:57.758+01:002014-12-11T07:58:57.758+01:00Tak jak napisane w składnikach - woda musi być prz...Tak jak napisane w składnikach - woda musi być przegotowana, ostudzona. Powinna być letnia.Kuchnia domowa Anihttps://www.blogger.com/profile/05827119236181529521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-11496388851730622662014-12-11T00:21:01.450+01:002014-12-11T00:21:01.450+01:00a mozna zamiast gazy poprostu zakrecic??a mozna zamiast gazy poprostu zakrecic??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-948476680509666842014-12-11T00:19:55.294+01:002014-12-11T00:19:55.294+01:00woda ma byc goraca czy jaka? chce zrobic na swieta...woda ma byc goraca czy jaka? chce zrobic na swieta prosze o odpowiedzAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-62146191794041446532014-12-05T14:32:54.196+01:002014-12-05T14:32:54.196+01:00Nigdy nie robiłam domowego zakwasu, a to u Ciebie ...Nigdy nie robiłam domowego zakwasu, a to u Ciebie takie proste :-)agattekhhttp://agattek.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-15768613288151278822014-12-03T21:15:34.113+01:002014-12-03T21:15:34.113+01:00Taki latwy w przygotowaniu a stobrazy lepszy niz k...Taki latwy w przygotowaniu a stobrazy lepszy niz kupny - dzieki zs ten przepis ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17251790188915646051noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-53453338323758970582014-12-03T14:59:30.095+01:002014-12-03T14:59:30.095+01:00Ponoć można je zetrzeć i zrobić do obiadu, ale ja ...Ponoć można je zetrzeć i zrobić do obiadu, ale ja wyrzuciłam.Kuchnia domowa Anihttps://www.blogger.com/profile/05827119236181529521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-61767259698404556912014-12-03T11:52:46.812+01:002014-12-03T11:52:46.812+01:00a co zrobić z buraczkami po zlaniu zakwasu do bute...a co zrobić z buraczkami po zlaniu zakwasu do butelek? czy nadają się już tylko do wyrzucenia?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-70681355522932486192014-12-02T15:54:51.072+01:002014-12-02T15:54:51.072+01:00gotuje się wywar np. na warzywach i do niego dodaj...gotuje się wywar np. na warzywach i do niego dodaje sie takiego zakwasu - 1-2 szklanki w zależności jak smak chcemy uzyskac. zreszta bedzie na ten temat osobny post :)<br />Pozdrawiam!Kuchnia domowa Anihttps://www.blogger.com/profile/05827119236181529521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-58836080720787771962014-12-02T15:50:15.165+01:002014-12-02T15:50:15.165+01:00Taki zakwas, zakręcony w butelce, można przechowyw...Taki zakwas, zakręcony w butelce, można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Na górę można nalać trochę oleju lub oliwy, co dodatkowo zabezpieczy zakwas przed zepsuciem.Kuchnia domowa Anihttps://www.blogger.com/profile/05827119236181529521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-86439613339364901312014-12-02T11:53:24.864+01:002014-12-02T11:53:24.864+01:00Dzień dobry!
Mam pytanie - ile można przechowywać...Dzień dobry!<br /><br />Mam pytanie - ile można przechowywać taki gotowy zakwas?<br />Pzdr.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-38640278477011686742014-12-02T10:29:26.977+01:002014-12-02T10:29:26.977+01:00a potem jak ugotować? jestem zielony - proszę o in...a potem jak ugotować? jestem zielony - proszę o instrukcje :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-79517666662513360952014-12-01T16:05:20.386+01:002014-12-01T16:05:20.386+01:00będzie pyszny barszczyk:)będzie pyszny barszczyk:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08385146100366861537noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8077530457357985143.post-66640758765883332622014-12-01T14:58:19.971+01:002014-12-01T14:58:19.971+01:00Masz rację na domowym zakwasie barszcz jest najlep...Masz rację na domowym zakwasie barszcz jest najlepszy. Jak się raz spróbuje.....Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.com