27 listopada 2014

Śledzie z cebulą i ziołami w oleju

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.


Składniki:

6 płatów śledziowych solonych
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 cebule
2 łyżki soku z cytryny
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
szczypta cukru
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki mieszanki ziół (u mnie tymianek i bazylia)
olej rzepakowy

Sposób wykonania:

1. Filety pokroić na kawałki o długości 3 cm. Wymoczyć je 3 godziny w mieszance mleka i wody. Po tym czasie śledzie odsączyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.
2. Cebule drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Dodać szczyptę cukru i soli.
3. W słoiku na przemian układać cebule i śledzie, posypać każdą warstwę odrobiną ziół, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalać olejem. Zakręcony słoik odłożyć do lodówki na 48 godzin.

Smacznego!!!


Polecam także pyszne śledzie w innych wersjach:

Śledzie po cygańsku
Śledzie ze śliwkami
Śledzie z pieczarkami i papryką
Śledzie z jabłkiem w śmietanie

5 komentarzy:

  1. świetne danie:) bardzo lubię śledzie w takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam śledzie. Najbardziej smakują mi takie klasyczny w oleju i w occie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię śledzie. Niedawno kombinowałam co ze śledzi zrobić i ... zrobiłam. Niebawem je pokaże. Ale właśnie takie z cebulką w oleju ... ummm uwielbiam. Mogę się tylko oblizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem śledziową fanką, już od samego patrzenia leci mi ślinka :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!