Składniki:
5-6 filetów śledziowych a'la matias
2 kwaśne jabłka
1 cebula
kwaśna śmietana
1 łyżka majonezu
sok z połowy cytryny
pieprz, cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić sokiem z cytryny.
3. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.
4. Jabłka, cebulę, 1 łyżkę majonezu i śmietanę (ilość wedle uznania) wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru.
5. Sosem przykryć filety śledziowe, schłodzić w lodówce przed podaniem.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia - przepisy Adriany
Za śledzie w śmietanie to bym się dała pokroić :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i piękny półmisek:)
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo dobre. Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
Usuń