10 kwietnia 2014

Śledzie z jabłkiem w śmietanie

Klasyczna potrawa na świąteczny stół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem.


Składniki:

5-6 filetów śledziowych a'la matias
2 kwaśne jabłka
1 cebula
kwaśna śmietana
1 łyżka majonezu
sok z połowy cytryny
pieprz, cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić sokiem z cytryny.
3. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.
4. Jabłka, cebulę, 1 łyżkę majonezu i śmietanę (ilość wedle uznania) wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru.
5. Sosem przykryć filety śledziowe, schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia - przepisy Adriany
Wielkanocne Smaki - edycja IV

5 komentarzy:

  1. Za śledzie w śmietanie to bym się dała pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie i piękny półmisek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło bardzo dobre. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!