To jedne z moich ulubionych wafli, które moja mama robiła od zawsze!
Składniki:
- 1 opakowanie wafli
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietany
- 2 dowolne galaretki
1. Margarynę, cukier i śmietanę zagotować.
2. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, ale nie całkowicie.
3. Letnią masą przełożyć wafle.
4. Wafla włożyć do lodówki, by masa stężała.
Smacznego!!!
Bardzo lubię wafle .....ale z galaretką jeszcze nie robiłam.....
OdpowiedzUsuńWarto spróbować!
UsuńNie znałam takiego przepisu na wafla! A brzmi ciekawie!:)
OdpowiedzUsuńAniko, polecam! Wafle z masą galaretkową są naprawdę pycha!
UsuńWszystkie sa pyszne,najlepiej smakuja z galaretka pomaranczowa,poziomkową,cytrynową,malinowa,ale nie polecam wiśniowej,i ja daję poł szklanki cukru bo są za slodkie.
UsuńJutro zrobię masę kakaowo orzechowa ponieważ takie uwielbiam dzięki serdeczne za ten przepis,a ta kajamkowa zapewne pyszna ale wypróbuje na nowy rok,potwierdzam że przekladajac ciepłą masą robią sie gumowe,a tluszcz rozdziela się wtedy kiedy mamy margarynę gorszej jakosci,też mi się tak robiło,najlepsza to palma z murzynkiem albo kasia,też to wyczytałam w internecie,za wszystkie informacje dziękuję i też się nimi dzielę.Wszystkim kochającym słodkości życzę zdrowych,spokojnych świąt...Maryla
UsuńDomowe wafelki są najlepsze! Wspominam dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńJaka śmietane?
OdpowiedzUsuńZwykłą kwaśną 12, 16 lub 18%
Usuńz tego przepisu masy wystarczy na 1 wafel czy 2??i czy smietana duza czy mała?
OdpowiedzUsuńMasy wystarczy na jeden przekładany wafel (u mnie kwadratowe, 5 sztuk). A śmietany, jak pisze w przepisie, ma być 1 SZKLANKA. Pozdrawiam!
UsuńRobiłam jakiś czas temu chyba takie same wafle, ale w każdym bądź razie te same składniki i nazwa, ale z przepisu mamy, gdzie nie było napisane jaką masa przekładać, więc przełożyłam letnią. Ale niestety wafle wyszły trochę bardzo twarde, więc rada dla wszystkich, jeśli chcecie takie wafelkii jak ze sklepu, czyli chrupiące, ale nasiąknięte lekko, to polecam wylewać dość ciepłą masę. Pozdrawiam gorąco. Ps, bardzo fajny blog, jeden z nielicznych, gdzie można znaleźć przepisy z podstawowych składników. ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za pozostawiony komentarz.
UsuńJa z kolei mam negatywne wspomnienia z wykładaniem ciepłej masy na wafle - całość zrobiła się wówczas strasznie gumowa...
Galaretkowa masa, jeszcze takiej nie robiłam w domu. Trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńPyszne pyszne pyszne! Robie bardzo czesto, dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Laura
Są bardzo dobre. Moja mama takie robi zawsze. Pyszne.
OdpowiedzUsuń