2 kwietnia 2014

Bigos z kapusty mieszanej

To moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:)


Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
1 główka kapusty białej
3 laski kiełbasy
3 cebule
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
ziele angielskie
liść laurowy
kminek
10 suszonych śliwek (opcjonalnie)
odrobina ostrej i słodkiej papryki
kilka kulek jałowca

Sposób przygotowania:

1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i pokrojone śliwki. Gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać wodę.
2. Białą kapustę poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę wody, gotować do miękkości. Obie kapusty połączyć.
3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Dodać też kminek.
4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do kapusty.
5. Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy i jeszcze chwilę dusić.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Popraw Aniu białą kiełbasę na kapustę w drugim punkcie. A poza tym narobiłaś mi strasznej ochoty na aromatyczny bigosik

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym bigosu z młodej kapustki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, młoda kapusta...ale już niedługo! Zazwyczaj w drugiej połowie maja już można będzie kupić :):)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!