9 kwietnia 2014

Stokrotka


Składniki:

250 g mąki
5 dag cukru
4 dag masła ( roztopić)
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 i 1/2 dag drożdży
olejek cytrynowy
1 cukier waniliowy
1 żółtko
dżem / powidła

Kruszonka:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

1. Drożdże, jedną łyżką cukru, połowę mleka i 2 łyżki mąki dokładnie wymieszamy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Wszystkie pozostałe składniki (poza masłem) mieszamy razem z podrośniętym rozczynem. Potem jeszcze raz wyrabiamy.
3. Dodajemy masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia.
4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe).
5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut w 180 st.C.

Smacznego!!!

Źródło: Czym dziś w kuchni pachnie

16 komentarzy:

  1. Jaka duża ta Stokrotka, pyszne i piękne pieczywko-idealne na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta stokrotka przypomina mi dzieciństwo, kiedy mama kupowała takie zrośnięte bułeczki z dużą ilością kruszonki i każdy sobie odrywał po jednej, a potem po drugiej, bo były tak pyszne :) Twoja stokrotka wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas nadal można takie kupić, ale domowa jest o wiele lepsza :)

      Usuń
  3. Witam Aniu. Jakoś nie mogę się pozbierać po powrocie z rehabilitacji. Fajnie Aniu tą stokrotkę wymyśliłaś. Super to wygląda i pewnie tak smakuje.
    Pozdrawiam serdecznie pracusiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Danusiu, wymarzyła mi się taka stokrotka jaką można dostać w sklepach, tylko w wersji domowej. Wyszła pyszna :) Życzę powrotu do zdrowia! Pozdrawiam!

      Usuń
  4. W życiu mi taka wspaniała nie wyjdzie,ale będę za to podziwiać Twoją i marzyć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto wie? Może wyjdzie? Warto spróbować, polecam!

      Usuń
  5. Super pomysł, pewnie się zainspiruję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, a tej mąki to na pewno 250 dag?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ewentualnie można dodać odrobinkę więcej do podsypania. Ta stokrotka nie będzie bardzo dużym wypiekiem. Zrobiłam z ciasta 7 kulek, które zmieściły się w tortownicy o średnicy 23 cm.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

      Usuń
  7. Aniu, a tej mąki to na pewno 250 dag?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, no tak... Ma być 250 g, ale ze mnie gapa!
      Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!