Składniki:
4 białka
skórka otarta z jednej pomarańczy
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
aromat pomarańczowy
Lukier:
cukier puder
odrobina soku z pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mieszając, stopniowo dodawać cukier.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do białek mąkę, olej, mleko, aromat i skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać.
3. Formę na babkę z kominem nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka.
4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!!!
Źródło: Mouth-watering eats
Wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńPyszności, i te kawałeczki skórki pomarańczowej pięknie wyglądają w cieście:)
OdpowiedzUsuń