25 kwietnia 2014

Udka pieczone w marynacie jogurtowej

Lubimy drób pieczony w rękawie. Dzięki niemu mięso nie wysycha, jest mięciutkie i aromatyczne. Zapraszam!


Składniki:

4 nieduże udka

Marynata:
kilka łyżek jogurtu naturalnego - może być grecki
1 płaska łyżeczka soli
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2-3 łyżki oleju
świeży rozmaryn

Sposób wykonania:

1. Przygotować marynatę: wszystkie składniki połączyć ze sobą.
2. Udka umyć i osuszyć. Dokładnie posmarować marynatą i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
3. Mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, spiąć folię klamerkami. Całość piec 1 godzinę w 200 st. C. Pod koniec można rozerwać folię, by kurczak się lekko zarumienił.
4. Mięso podać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to frytki z piekarnika oraz sałatka z pomidorów.

Smacznego!!!

Źródło: Lepszy smak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!