3 listopada 2014

Kruche ciasteczka z lentilkami

Na długie jesienne wieczory zachęcam Was do przygotowania tych ciasteczek ze swoimi dziećmi. Moja córcia miała przy nich świetną zabawę :)


Składniki:

150 g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cukierki typu lentilki lub m&msy

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem waniliowym. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, a następnie mąkę.
2. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki na 5 minut.
3. Z ciasto uformować małe kuleczki, rozkładać na blaszce w dużych odstępach, lekko spłaszczyć i wcisnąć kilka lentilków.
4. Piec przez 15 minut w 180 st.C. Studzić na kratce.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

5 komentarzy:

  1. Zajadałam się ostatnio lentilkami. Te ciasteczka musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają te ciasteczka. Musiały być smakowite! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie optymistyczno-kolorowe :) Urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasteczka, taki powrót do dzieciństwa dla nas, dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!