Prosty sposób na kalafior jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.
Składniki:
1 kalafior
2 jajka
bułka tarta
sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru gotujemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
2. Jajka roztrzepujemy, każdą różyczkę kalafiora maczamy z każdej strony w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na oleju na rumiano z każdej strony.
U nas wylądował w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem, jajkiem sadzonym i szklanką maślanki.
Smacznego!!!
Strony
▼
30 czerwca 2014
29 czerwca 2014
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami
Jeśli poszukujecie szybkiego sposobu na drugie danie składające się z mięsa i warzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa, mięso posypać przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009).
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
5-6 średnich ziemniaków
1 cebula
1 papryka
2 marchewki
50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
2-3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu)
sól, pieprz
tymianek (u mnie suszony)
świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
2. Marchewki obrać, pokroić w plastry.
3. Paprykę pokroić w paski.
4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.
5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.
6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.
7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec w 190 st. C do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego!!!
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
5-6 średnich ziemniaków
1 cebula
1 papryka
2 marchewki
50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
2-3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu)
sól, pieprz
tymianek (u mnie suszony)
świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
2. Marchewki obrać, pokroić w plastry.
3. Paprykę pokroić w paski.
4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.
5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.
6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.
7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec w 190 st. C do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego!!!
25 czerwca 2014
Strucla drożdżowa z serem i jagodami
To moja pierwsza drożdżowa strucla. Wyszła przepyszna - w sam raz do kawy lub kakao :)
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 jajko
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
8 łyżek cukru
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
szczypta soli
olejek cytrynowy
Ser:
350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka)
1 żółtko
3 łyżki cukru
olejek cytrynowy
1 czubata łyżka masła
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
3-4 łyżki jagód (borówek)
Sposób wykonania:
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość.
3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy serem, posypujemy borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
5. W międzyczasie łączymy składniki kruszonki.
6. Posypujemy kruszonką.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.
8. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 jajko
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
8 łyżek cukru
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
szczypta soli
olejek cytrynowy
Ser:
350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka)
1 żółtko
3 łyżki cukru
olejek cytrynowy
1 czubata łyżka masła
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
3-4 łyżki jagód (borówek)
Sposób wykonania:
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość.
3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy serem, posypujemy borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
5. W międzyczasie łączymy składniki kruszonki.
6. Posypujemy kruszonką.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.
8. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!!!
24 czerwca 2014
Przepisy na domowe przetwory
PRZETWORY Z OWOCÓW
Dżemy, konfitury
Dżem brzoskwiniowy
Dżem czereśniowy
Dżem wiśniowy
Dżem truskawkowy I
Dżem truskawkowy II
Dżem morelowy
Dżem dyniowo-jabłkowy
Dżem z czerwonej porzeczki
Dżem z truskawek i jagód
Dżem mirabelkowy
Frużelina truskawkowa
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki
Galaretka z czerwonej porzeczki
Jabłka do szarlotki na zimę
Konfitura wiśniowa
Konfitura z mandarynek
Powidła śliwkowe
Prażone jabłka
Kompoty
Kompot agrestowy
Kompot wiśniowy
Kompot czereśniowy
Kompot śliwkowy
Kompot mirabelkowy
Kompot z czarnych porzeczek
Kompot truskawkowy
Kompot winogronowy
Owoce w zalewie / syropie
Borówki w cukrze
Maliny w cukrze
Maliny w syropie
Truskawki w cukrze
Gruszki w słodkiej zalewie
Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie
Brzoskwinie w syropie
Morele w syropie
Wiśnie w syropie
Wiśnie z nalewki
Śliwki w słodkiej zalewie
Soki
Sok malinowy
Sok wiśniowy
Sok winogronowy
Sok z czarnej porzeczki
Sok z czerwonej porzeczki
Sok truskawkowy
PRZETWORY Z WARZYW
Sałatki:
Buraczki z papryką
Buraczki z chrzanem
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z cukinii i papryki
Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą
Sałatka pieczarkowo-paprykowa
Sałatka szwedzka
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem
Mizeria na zimę
Warzywa w marynatach / zalewach
Buraczki w zalewie octowej (całe)
Botwinka pasteryzowana
Fasolka szparagowa do słoików
Kiszony kalafior
Ogórki korniszone (konserwowe) I
Ogórki korniszone (konserwowe) II
Ogórki korniszone z miodem
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone z chilli
Ogórki małosolne
Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne
Papryka konserwowa
Papryka konserwowa z miodem
Warzywa na słodko
Dżem z cukinii I
Dżem z cukinii II
Dżem z dyni
Dżem dyniowo-jabłkowy
Cukinia a'la ananas
Cukinia waniliowa
Inne
Keczup z cukinii
Leczo z cukinii
Przecier pomidorowy szybki
Puree z dyni
PRZETWORY Z GRZYBÓW
Grzyby leśne suszone
Marynowane grzyby
Turki marynowane
PRZETWORY Z ZIÓŁ
Syrop miętowy
Syrop z kwiatów z dzikiego bzu
Konfitura z płatków róży
23 czerwca 2014
Frużelina truskawkowa
To moje pierwsze przetwory tego typu. Nigdy wcześniej ich nie robiłam. Wyszły pyszne, będą w sam raz do wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą.
Składniki:
1 kg truskawek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)
400 ml wody
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczenia
Sposób przygotowania:
1. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki.
2. W garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować.
3. W misce wymieszać 50 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się truskawek. Gotować do zgęstnienia.
4. Frużelinę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
1 kg truskawek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)
400 ml wody
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczenia
Sposób przygotowania:
1. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki.
2. W garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować.
3. W misce wymieszać 50 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się truskawek. Gotować do zgęstnienia.
4. Frużelinę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut.
Smacznego!!!
21 czerwca 2014
Kruche ciasto z serem, truskawkami i rabarbarem
Zapraszam Was dziś na świetne kruche ciasto z serem i owocami. Zrobiłam go według przepisu Aniki. Jest bardzo szybkie do przygotowania. Wszystkim bardzo posmakowało. Można nazwać je sezonowym, bo każde owoce będą tu pasować :)
Składniki:
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
3 żółtka
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1/2 opakowania cukru waniliowego
Ser:
500 g sera białego gotowego do serników
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
olejek waniliowy
Dodatki:
1 duża łodyga rabarbaru
1 szklanka truskawek
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Zagniatamy ciasto kruche. Wykładamy nim tortownicę (26cm) podwijając brzegi do góry.
2. Składniki na masę serową mieszamy na gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto.
3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser.
4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto.
5. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę. Jeśli kruszonka szybko się rumieni, należy ciasto przykryć folią aluminiową. U mnie nie było takiej potrzeby.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Składniki:
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
3 żółtka
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1/2 opakowania cukru waniliowego
Ser:
500 g sera białego gotowego do serników
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
olejek waniliowy
Dodatki:
1 duża łodyga rabarbaru
1 szklanka truskawek
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Zagniatamy ciasto kruche. Wykładamy nim tortownicę (26cm) podwijając brzegi do góry.
2. Składniki na masę serową mieszamy na gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto.
3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser.
4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto.
5. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę. Jeśli kruszonka szybko się rumieni, należy ciasto przykryć folią aluminiową. U mnie nie było takiej potrzeby.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki
19 czerwca 2014
Sałatka brokułowa z surimi
Składniki:
1 brokuł
3-4 jajka
200-250 g paluszków surimi
sól, pieprz
jogurt naturalny
majonez
Sposób wykonania:
1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowany brokuł przelać zimną wodą.
2. Ugotowane jajka pokroić w grubą kostkę.
3. Paluszki pokroić na grube plasterki.
4. W miseczce wymieszać 2-3 łyżki majonezu z taką samą ilością jogurtu naturalnego. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
5. Wszystko wymieszać, schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
15 czerwca 2014
Kotlety z kurczaka z rodzynkami, jabłkami i migdałami
Pyszna propozycja na kotlety drobiowe na słodko. Przepis znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie. Polecam! Są przepyszne!
Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 nieduże jabłka
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
majeranek
2 jajka
bułka tarta
mąka
olej do smażenia
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki, płatki migdałowe, majeranek, wymieszać.
2. Piersi z kurczaka poporcjować, rozbić na kotlety, posypać solą i pieprzem. Na każdego kotleta nałożyć farsz, zwinąć, opanierować w mące, jajku a potem bułce tartej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Smacznego!!!
Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 nieduże jabłka
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
majeranek
2 jajka
bułka tarta
mąka
olej do smażenia
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki, płatki migdałowe, majeranek, wymieszać.
2. Piersi z kurczaka poporcjować, rozbić na kotlety, posypać solą i pieprzem. Na każdego kotleta nałożyć farsz, zwinąć, opanierować w mące, jajku a potem bułce tartej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Smacznego!!!
14 czerwca 2014
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem
Niedawno robiłam pierwsze w tym roku gołąbki z młodej kapusty. Tym razem do farszu zamiast ryżu użyłam kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam!
Składniki:
1 duża główka młodej kapusty
Farsz:
2 szklanki kaszy gryczanej
2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła
500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)
2 cebule
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do gołąbków
Sposób wykonania:
1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, solimy i dodajemy masło. Gotujemy przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę, odstawiamy, przykrywamy garnek ręcznikiem, by kasza napęczniała. Gotową kaszę przekładamy do miski.
2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.
4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą.
5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty.
6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.
7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą.
8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.
9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką (KLIK). Polecam!
Smacznego!!!
Składniki:
1 duża główka młodej kapusty
Farsz:
2 szklanki kaszy gryczanej
2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła
500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)
2 cebule
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do gołąbków
Sposób wykonania:
1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, solimy i dodajemy masło. Gotujemy przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę, odstawiamy, przykrywamy garnek ręcznikiem, by kasza napęczniała. Gotową kaszę przekładamy do miski.
2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.
4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą.
5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty.
6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.
7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą.
8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.
9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką (KLIK). Polecam!
Smacznego!!!
12 czerwca 2014
Sałata lodowa z ogórkiem i papryką
Pyszna krucha sałatka z sałatą lodową świetnie smakuje do grillowanego mięsa. Polecam!
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 czerwona papryka
2-4 ogórki gruntowe
1 czerwona cebula
przyprawa do sałatek
2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
1. Warzywa umyć. Sałatę pokroić na mniejsze kawałki.
2. Paprykę pokroić w grubszą kostkę, a obrane ogórki w półplasterki.
3. Cebulę posiekać.
4. Wszystko doprawić przyprawą do sałatek, dodać oleju i wszystko wymieszać. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 czerwona papryka
2-4 ogórki gruntowe
1 czerwona cebula
przyprawa do sałatek
2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
1. Warzywa umyć. Sałatę pokroić na mniejsze kawałki.
2. Paprykę pokroić w grubszą kostkę, a obrane ogórki w półplasterki.
3. Cebulę posiekać.
4. Wszystko doprawić przyprawą do sałatek, dodać oleju i wszystko wymieszać. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
11 czerwca 2014
Kiszony kalafior
W ubiegłym roku sporo takich propozycji pojawiało się na blogach. Postanowiłam, że i ja spróbuję. Kupiłam jednego dużego kalafiora i ukisiłam. Bardzo mi posmakował, podałam go do obiadu, zrobiłam z niego sałatkę i zupę. Wyszło mi trzy słoiki. Polecam.
Składniki:
kalafior
Zalewa (proporcje na 1 litr wody):
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej
+ do każdego słoika wkładamy łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Umyć kalafior, podzielić na mniejsze różyczki.
2. Do słoików włożyć łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i kalafior.
3. Wodę zagotować, dodać sól kamienną i wymieszać. Gorącą zalewą zalać kalafior, zakręcić słoiki.
Nasz kalafior bardzo dobrze się przechowywał. Po pół roku był jeszcze twardy. Jak już wspominałam wcześniej, można z niego zrobić sałatkę, zupę czy po prostu schrupać :)
Smacznego!
Składniki:
kalafior
Zalewa (proporcje na 1 litr wody):
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej
+ do każdego słoika wkładamy łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Umyć kalafior, podzielić na mniejsze różyczki.
2. Do słoików włożyć łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i kalafior.
3. Wodę zagotować, dodać sól kamienną i wymieszać. Gorącą zalewą zalać kalafior, zakręcić słoiki.
Nasz kalafior bardzo dobrze się przechowywał. Po pół roku był jeszcze twardy. Jak już wspominałam wcześniej, można z niego zrobić sałatkę, zupę czy po prostu schrupać :)
Smacznego!
9 czerwca 2014
Napój miętowy z cytryną
Jak jest gorąco to warto mieć syrop miętowy domowej roboty (KLIK). Dzięki niemu możemy przygotować pyszny orzeźwiający napój na upał.
Składniki:
1 butelka syropu miętowego (250 ml)
2 litry wody mineralnej
kilka plasterków cytryny
ewentualnie kostki lodu
Sposób wykonania:
1. Syrop przelewamy do dzbanka, zalewamy wodą.
2. Dodajemy plasterki cytryny.
3. Schładzamy.
Smacznego!!!
Składniki:
1 butelka syropu miętowego (250 ml)
2 litry wody mineralnej
kilka plasterków cytryny
ewentualnie kostki lodu
Sposób wykonania:
1. Syrop przelewamy do dzbanka, zalewamy wodą.
2. Dodajemy plasterki cytryny.
3. Schładzamy.
Smacznego!!!
8 czerwca 2014
Tortilla z kurczakiem i świeżymi warzywami
Tortilla to świetna propozycja na obiad w takie upalne dni jak obecnie. Nie trzeba grzać się przy kuchni, w kilka chwil mamy pyszny obiadek :)
Składniki:
2 tortille
1 pierś z kurczaka + przyprawa (kebab-gyros lub do drobiu)
1/2 czerwonej papryki
1 mały pomidor
2-4 listki sałaty
1/2 ogórka
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
Sposób wykonania:
1. Umytą i osuszoną pierś nacieramy przyprawą i smażymy na oleju lub gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kroimy w grubszą kostkę.
2. Warzywa myjemy i dowolnie kroimy.
3. Majonez mieszamy z keczupem (sosu można zrobić więcej, ale nam tyle wystarczyło).
4. Tortille podgrzewamy na suchej patelni.
5. Na każdą tortillę nakładamy sałatę, mięso, porcję warzyw i dodajemy sos. Składamy i podajemy.
Smacznego!!!
Składniki:
2 tortille
1 pierś z kurczaka + przyprawa (kebab-gyros lub do drobiu)
1/2 czerwonej papryki
1 mały pomidor
2-4 listki sałaty
1/2 ogórka
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
Sposób wykonania:
1. Umytą i osuszoną pierś nacieramy przyprawą i smażymy na oleju lub gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kroimy w grubszą kostkę.
2. Warzywa myjemy i dowolnie kroimy.
3. Majonez mieszamy z keczupem (sosu można zrobić więcej, ale nam tyle wystarczyło).
4. Tortille podgrzewamy na suchej patelni.
5. Na każdą tortillę nakładamy sałatę, mięso, porcję warzyw i dodajemy sos. Składamy i podajemy.
Smacznego!!!
6 czerwca 2014
Syrop z kwiatów dzikiego bzu
Tegoroczny sezon na przetwory uważam za rozpoczęty. W tym tygodniu zrobiłam już kilkanaście kompotów z truskawek i syrop z kwiatów dzikiego bzu. To syrop, który może być świetnym dodatkiem do herbaty lub jako napój rozcieńczony z wodą. Taki syrop to również lek napotny i moczopędny, a także pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych i przeziębieniach.
Składniki:
35 dag kwiatów dzikiego bzu (zerwanego w słoneczny dzień - kwiaty powinny być suche)
Zalewa:
2 litry wody
2 kg cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
4-5 cytryn - wyciśnięty z nich sok
Sposób wykonania:
1. Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
2. Kwiatki oberwać z gałązek i dodać do syropu. Wymieszać. Odstawić na 48 godzin
3. Zlać syrop, wlać do słoiczków lub buteleczek i zapasteryzować. Można też po zlaniu syropu zagotować go, gorący przelać do butelek i słoików i mocno zakręcić.
Smacznego!!!
Składniki:
35 dag kwiatów dzikiego bzu (zerwanego w słoneczny dzień - kwiaty powinny być suche)
Zalewa:
2 litry wody
2 kg cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
4-5 cytryn - wyciśnięty z nich sok
Sposób wykonania:
1. Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
2. Kwiatki oberwać z gałązek i dodać do syropu. Wymieszać. Odstawić na 48 godzin
3. Zlać syrop, wlać do słoiczków lub buteleczek i zapasteryzować. Można też po zlaniu syropu zagotować go, gorący przelać do butelek i słoików i mocno zakręcić.
Smacznego!!!
4 czerwca 2014
Koktajl truskawkowy z miętą
Składniki:
1 szklanka umytych truskawek
4 listki mięty
dowolny sok (u mnie bananowy)
Sposób wykonania:
1. Truskawki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy soku tyle, aby zakryły truskawki. Dodajemy listki mięty. Całość miksujemy.
2. Przelewamy do szklanek i podajemy.
Smacznego!!!
1 czerwca 2014
Ciasto z truskawkami i pianką
Wczoraj z myślą o mojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka truskawkowa:
2 śnieżki
400 ml zimnego mleka
2 galaretki truskawkowe
300 ml wrzątku
+ truskawki (ilość wedle uznania - u mnie ok 400 g)
+ cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy oba cukry, ubijamy, a potem dodajemy po jednym żółtku. Partiami dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x24cm). Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
2. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężania.
3. Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem, dodajemy tężącą galaretkę i miksujemy dokładnie. Dodajemy truskawki umyte i pokrojone w ćwiartki. Mieszamy łyżką.
4. Masą przekładamy ciasto. Całość chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka truskawkowa:
2 śnieżki
400 ml zimnego mleka
2 galaretki truskawkowe
300 ml wrzątku
+ truskawki (ilość wedle uznania - u mnie ok 400 g)
+ cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy oba cukry, ubijamy, a potem dodajemy po jednym żółtku. Partiami dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x24cm). Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
2. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężania.
3. Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem, dodajemy tężącą galaretkę i miksujemy dokładnie. Dodajemy truskawki umyte i pokrojone w ćwiartki. Mieszamy łyżką.
4. Masą przekładamy ciasto. Całość chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!