14 września 2011

Szybki przecier pomidorowy

Nie ma jak to zupa pomidorowa z domowego przecieru. Proponuję Wam dziś wersję przecieru dla zapracowanych. Robi się bardzo szybko i dodatkowo nic się nie marnuje. Przecier ma łagodny smak, można go pić jak sok pomidorowy :)


Składniki: 

6 kg dojrzałych pomidorów
1,5 łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, odcinamy szypułki. 
2. Pomidory przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (razem ze skórką).
3. Gotowy miąższ przelewamy do garnka, dodajemy sól i zagotowujemy.
4. Przelewamy gorący przecier do słoików, stawiamy do góry dnem, by wieczka złapały. Jeśli nie złapią, słoiki należy zapasteryzować.

SMACZNEGO :)

23 komentarze:

  1. świetny! tylko te pestki, moje małe się nie tkną muszę przecierać bo tą pomidorówkę miałabym na wszystkich ścianach ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to z dzieciakami jest :) Mi za to pestki przypominają, że w zupie pływa cały pomidor :)

      Usuń
    2. Najlepsze są te podłużne pomidory. Przecinam, wyciągam pestki łyżeczką i do garnka. Odrobina wody, prażę jakieś 20-30 min. Studzę i w robocie miksuję. Można gorące też milsować, ale szkoda mi noży , można blenderem- wychodzi masakra. Daję na sito i do drugiego dnia odsączy się sok. Teraz tą pulpę można !) zagotować i na gorąco do słoików wypażonych, 2) do słoikow i zagotować ok 15 min, do góry dnem i przykryć kocykiem. Robię bez SOLI !!! Przyprawiam dopiero gotową potrawę. U mnie przerabia się w ten sposób 2-3 klatki pomidorów. A sok -odlewam samą "jasną wodę, a ten gęściejszy do butelek, zawekować i w zimie fantastyczny sok do picie np. do pracy, jak odchudzasz się :)>

      Usuń
  2. ja załatwiam sprawę blenderem, miksuje, odparowywuje i do słoików

    OdpowiedzUsuń
  3. ile czasu gotować gotowy miąższ?

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedy pomidory są najlepsze na przecier ?
    z góry dziękuję za szybką odpowiedź :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię ten przecier w sierpniu, bo wtedy pomidory mi smakują najbardziej i są tanie :)

      Usuń
    2. no i zrobione :) 24 kg przerobione :) i jeszcze pewnie 12 kg zrobię :)

      Usuń
    3. Ohoho! To zapasy konkretne!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. musi wystarczyć na cały rok nie tylko na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zastanawiam się czy razem z nasionkami do słoików, słyszałam,że te nasionka są niezdrowe (delikatnie mówiąc). Dziękuję za szybką odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Nie wyobrażam sobie jeść pomidora bez jego miąższu.

      Usuń
  7. często jest tak,że te nasiona zostawione w słoiku powodują fermentację i psucie się soku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory zepsuł mi się tylko 1 słoik, dlatego, że nie domknęło się wieczko. Więc wcale nie tak często jak mówisz...

      Usuń
  8. Zrobiłam !!!
    Zamiast maszynki użyłam blendera kielichowego...
    Szybko i sprawnie .
    Teraz czekam na zimę, na zupę :-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysl z tym blenderem. Szkoda, ze takiego noe mam. Tez dzis robilam pomidorki na zime:-) pozdrawiam

      Usuń
  9. Ja sparzam gorącą wodą po czym ściągam skórkę. Przekrojone pomidorki na ćwiartki miksuję w termomix. Wlewam do garnka i odparowuję ok 4 godzin. na 1 kg pomidorów daję po pół łyżeczki soli i cukru.przekładam do słoików i odwracam do góry dnem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zmiksowane pomidory trzeba gotować w garnku
    Czy można od razu w sloiki i pasteryzować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!