Przepis na ten sos mam od koleżanki z pracy. Jest rewelacyjny! Jest idealny do kanapki, wędlin, grzanek, jako dodatek do sosów, pizzy - do czego dusza zapragnie.
Składniki:
- 3 kg papryki czerwonej
- 7 papryczek chilli
- 2 główki czosnku
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 3 płaskie łyżki soli
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Sposób przygotowania:
1. Paprykę oczyścić, umyć, zmielić w maszynce do mielenia.
2. W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, po czym wlać zmielone papryki. gotować bez przykrycia przez 20 minut.
3. Po tym czasie do papryki dodać zmiażdżone ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Ponownie gotować przez 20-30 minut, by sos odparował. Następnie wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, wlać olej i wymieszać, zagotować.
4. Gorący sos przelać do wcześniej przygotowanych słoików. Dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Z podanej porcji wyszło mi 13 słoiczków niedużej wielkości.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!