3 września 2022

Pasta paprykowa / Sos paprykowy na zimę

 Przepis na ten sos mam od koleżanki z pracy. Jest rewelacyjny! Jest idealny do kanapki, wędlin, grzanek, jako dodatek do sosów, pizzy - do czego dusza zapragnie.

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 7 papryczek chilli
  • 2 główki czosnku
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania: 

1. Paprykę oczyścić, umyć, zmielić w maszynce do mielenia.
2. W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, po czym wlać zmielone papryki. gotować bez przykrycia przez 20 minut. 

3. Po tym czasie do papryki dodać zmiażdżone ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Ponownie gotować przez 20-30 minut, by sos odparował. Następnie wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, wlać olej i wymieszać, zagotować.

4. Gorący sos przelać do wcześniej przygotowanych słoików. Dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Z podanej porcji wyszło mi 13 słoiczków niedużej wielkości.

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!