Co roku robię buraki z papryką, a od czasu do czasu z chrzanem. W tym roku zrobiłam jeszcze kilka słoików tartych buraków bez jakiś szczególnych dodatków. To będzie dobra baza do zrobienia sałatki do obiadu czy sałatki śledziowej z buraczkami.
Składniki:
- 5 kg buraków
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Buraki umieścić w garnku. Porcjami dodawać sól, cukier i ocet - najlepiej doprawić do smaku, bo buraki bywają różne i np. nie będzie potrzeby używania pełnej porcji cukru. Całość chwilę gotować.
3. Gorące buraki umieścić. W słoikach. Dobrze jw ubić w słoikach. Zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Smacznego!!!
Źródło: blog MojeTworyPrzetwory
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!