20 września 2022

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów i mascarpone

 Witajcie. Dziś przychodzę do was z przepisem na włoską nutę. Przepis łatwy, składniki ogólnodostępne i dość szybko się robi. Przepis podpatrzony na Tik toku.

Składniki:

  • 250 g dowolnego makaronu (u mnie fusilli corti bucati)
  • 250 g pomidorków koktajlowych lub innych drobnych
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa ziół włoskich
  • sól, pieprz
  • 1 pełna łyżka mascarpone
  • parmezan
  • świeże listki bazylii

Sposób wykonania:

1. Pomidorki umyć, większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrany czosnek - najlepiej posiekany, bo moje całe ząbki nie zmiękły podczas pieczenia. Posypać solą, ziołami, polać troszkę oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez około 30 minut. 

2. W połowie pieczenia nastawić wodę na makaron, ugotować w osolonym wrzątku. 

3. Po upieczeniu pomidorki rozgnieść widelcem, można też całość zblendować na gładko. Dodać mascarpone, pieprz, posiekane listki bazylii i trochę parmezanu. Wymieszać.

4. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, rozłożyć na talerze i oprószyć parmezanem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!