Witajcie. Dziś przychodzę do was z przepisem na włoską nutę. Przepis łatwy, składniki ogólnodostępne i dość szybko się robi. Przepis podpatrzony na Tik toku.
Składniki:
- 250 g dowolnego makaronu (u mnie fusilli corti bucati)
- 250 g pomidorków koktajlowych lub innych drobnych
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawa ziół włoskich
- sól, pieprz
- 1 pełna łyżka mascarpone
- parmezan
- świeże listki bazylii
Sposób wykonania:
1. Pomidorki umyć, większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrany czosnek - najlepiej posiekany, bo moje całe ząbki nie zmiękły podczas pieczenia. Posypać solą, ziołami, polać troszkę oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez około 30 minut.
2. W połowie pieczenia nastawić wodę na makaron, ugotować w osolonym wrzątku.
3. Po upieczeniu pomidorki rozgnieść widelcem, można też całość zblendować na gładko. Dodać mascarpone, pieprz, posiekane listki bazylii i trochę parmezanu. Wymieszać.
4. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, rozłożyć na talerze i oprószyć parmezanem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!