Dawno już nie robiłam przecierów, a że koleżanka podarowała mi mega wielkie pomidory postanowiłam je przerobić.
Składniki:
- pomidory
- sól
- cukier
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze części, zblendować.
2. Przelać do garnka, gotować przez 15 minut. Można dłużej, jeśli chcemy, by lepiej odparowały z nadmiaru soku. Dodać soli do smaku oraz odrobinę cukru (u mnie dosłownie pół łyżeczki).
3. Gorący sok przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut od zagotowania.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!