Pyszna rozgrzewająca zupa krem. Idealna na takie dni jak teraz. Można ją zapakować do pracy i odgrzać w mikrofali. Ta wersja kremu z dyni jest szybsza do przygotowania niż ta z ubiegłego roku. Ale jest równie pyszna, w sumie trudno powiedzieć która lepsza... Polecam.
Składniki:
- 700 g obranej dyni
- 300 g ziemniaków
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 pomidor - sparzony bez skórki
- sól, pieprz
- woda
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego
Dowolne dodatki:
- grzanki
- pestki dyni
- śmietanka
- groszek ptysiowy
Sposób wykonania:
1. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i posiekany czosnek i chwilkę dusić. Dodać pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki, starty imbir i kurkumę. Całość smażyć przez około 5 minut często mieszając.
2. Do warzyw wlać wodę - tyle, by było jej równo z warzywami. Gotować około 10 minut.
3. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, zblendować, dodając jednocześnie mleko. Postawić na ogniu i doprawić solą i pieprzem. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Źródło: Kwestia smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!