22 września 2022

Zupa krem z dyni i imbiru

 Pyszna rozgrzewająca zupa krem. Idealna na takie dni jak teraz. Można ją zapakować do pracy i odgrzać w mikrofali. Ta wersja kremu z dyni jest szybsza do przygotowania niż ta z ubiegłego roku. Ale jest równie pyszna, w sumie trudno powiedzieć która lepsza... Polecam.

Składniki:

  • 700 g obranej dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 pomidor - sparzony bez skórki
  • sól, pieprz
  • woda
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego

Dowolne dodatki:

  • grzanki
  • pestki dyni
  • śmietanka
  • groszek ptysiowy

Sposób wykonania:

1. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i posiekany czosnek i chwilkę dusić. Dodać pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki, starty imbir i kurkumę. Całość smażyć przez około 5 minut często mieszając.

2. Do warzyw wlać wodę - tyle, by było jej równo z warzywami. Gotować około 10 minut. 

3. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, zblendować, dodając jednocześnie mleko. Postawić na ogniu i doprawić solą i pieprzem. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Źródło: Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!