16 września 2022

Czekoladowe ciasto z gruszkami

 Proste i szybkie ciasto, do którego będziemy potrzebowali tylko dwóch jajek. Dzięki dodatku jogurtu naturalnego pozostaje lekko wilgotne. U nas zniknęło w jeden wieczór :-) Po prostu przepyszne! Wypróbujcie sami.

Składniki (tortownica 25cm):

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g mąki
  • 40 g ciemnego kakao
  • aromat waniliowy
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125 g jogurtu greckiego - można wyjąć wcześniej z lodówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 2-3 gruszki (lekko twarde)

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao.

2. W drugiej dużej misce ubić na puch jajka z cukrem. Następnie dodać olej i zmiksować. 

3. Partiami na zmianę dodawać mieszankę z mąką i jogurt. Miksować na wolnych obrotach.

4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w średniej grubości plastry gruszki. 

5. Piec w 180*C przez 50 minut - do suchego patyczka. 

Smacznego!!!

Źródło: na-talerzu.pl

1 komentarz:

  1. Pyszne ciasto, które równie czasami robię. Zazwyczaj posypuję jeszcze pudrem. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!