Proste i szybkie ciasto, do którego będziemy potrzebowali tylko dwóch jajek. Dzięki dodatku jogurtu naturalnego pozostaje lekko wilgotne. U nas zniknęło w jeden wieczór :-) Po prostu przepyszne! Wypróbujcie sami.
Składniki (tortownica 25cm):
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g mąki
- 40 g ciemnego kakao
- aromat waniliowy
- 125 ml oleju rzepakowego
- 125 g jogurtu greckiego - można wyjąć wcześniej z lodówki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody
- 2-3 gruszki (lekko twarde)
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
2. W drugiej dużej misce ubić na puch jajka z cukrem. Następnie dodać olej i zmiksować.
3. Partiami na zmianę dodawać mieszankę z mąką i jogurt. Miksować na wolnych obrotach.
4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w średniej grubości plastry gruszki.
5. Piec w 180*C przez 50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: na-talerzu.pl
Pyszne ciasto, które równie czasami robię. Zazwyczaj posypuję jeszcze pudrem. :)
OdpowiedzUsuń