Zapraszam
wszystkich na skorzystanie z moich przepisów. Wprawdzie jeszcze trochę
czasu mamy do Świąt, ale być może już ktoś poszukuje inspiracji. Będę
oczywiście uaktualniać ten wpis o nowe przepisy.
Dania wigilijne:
Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ruskie
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ruskie
Ryba w panierce cytrynowo-koperkowej
Zupa grzybowa z makaronem
Kapusta wigilijna z grzybami
Kompot z suszu
Zupa grzybowa z makaronem
Kapusta wigilijna z grzybami
Kompot z suszu
Ciasta i ciasteczka:
Fale Dunaju z wiśniami
Fale Dunaju z makiem, jabłkami i masą serową
Królewiec tradycyjny
Królewiec z jabłkami
Orzechowiec z pianką
Tiramisu
Kwitnący tulipan
Pierniczki świąteczne
Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami
Ciasteczka orzechowe
Kruche ciasteczka z bezą
Ciastka / Torciki warszawskie
Wafle kajmakowe
Fale Dunaju z makiem, jabłkami i masą serową
Królewiec tradycyjny
Królewiec z jabłkami
Orzechowiec z pianką
Tiramisu
Kwitnący tulipan
Pierniczki świąteczne
Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami
Ciasteczka orzechowe
Kruche ciasteczka z bezą
Ciastka / Torciki warszawskie
Wafle kajmakowe
Ryby:
Sałatki:
Inne:
super pomysł:) widzę, że masz wiele propozycji na tradycyjną wieczerzę;)
OdpowiedzUsuńPrzepisy całkiem całkiem :-) Przydałby się jakiś konkurs na blogu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, konkursu jeszcze nigdy nie organizowałam, może kiedyś... :)
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńszkoda że przy przepisach na ciasta nie ma temperatury i czasu pieczenia,nie kazdy wie ile czasu dane ciasto się piecze.
Przy niektórych ciastach te informacje są podane.
UsuńNiestety nie wszędzie jest to możliwe bo wszystko zależy od piekarnika. Mój jest dość stary i zazwyczaj ciasto wymaga dłuższego pieczenia, a podając dokładny czas zapewne wielu osobom ciasto by się po prostu spaliło. Sama też nie zwracam uwagi na to na innych blogach, bo zasada pieczenia jest jasna: pieczemy większość ciast do "suchego patyczka", sprawdzamy podczas pieczenia czy do wykałaczki ciasto się nie przylepia. Jeśli tak to znaczy, że jeszcze jest surowe, jeśli nie to ok. Ta zasada nie tyczy się serników dlatego tam podałam czas pieczenia.
A ja zazwyczaj wszystkie ciasta piekę w bezpiecznej temperaturze 180 st.