22 sierpnia 2013

Frytki pieczone z młodych ziemniaków

Dla mnie te frytki są idealne - pyszne, mało pracochłonne i nie ociekają tłuszczem. Przepis znalazłam na Mirabelkowym blogu. Frytki podałam do pieczonego drobiu i sałatki z pomidorów.


Składniki:

6 średnich młodych ziemniaków
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
mielona słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać lub wyszorować i pokroić na frytki.
2. Do ziemniaków dodać olej, pieprz i słodką paprykę, dokładnie wymieszać.
3. Frytki wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, ułożyć je tak, aby na siebie nie nachodziły.
4. Piec w 180 st. C przez 30-40 minut, w zależności od grubości ziemniaków. 
5. Przed podaniem frytki należy posolić.

Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. Ojej jak ja kocham takie frytasy!!

    kosmetycznieee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie, chyba nie zapomniałaś dodać ich do mojej akcji ;) Mój mąż uwielbia frytki, jadłby je co dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już się poprawiam :) Zapomniałam, że ziemniak też jest psiankowaty :)

      Usuń
    2. Cieszę się, że dodałaś wpis i czekam na kolejne ;)

      Usuń
    3. Z pewnością się jeszcze pojawią!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Aniu,przepis na frytki fantastyczny.Ja uwielbiam je,ale nie moge jeść takich zatłuszczonych.A tutaj proszę jaka pyszota.Jutro robię je do obiadu i do tego jakąś rybkę.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością powinny Ci posmakować, a tym bardziej z rybką!
      Pozdrowienia!

      Usuń
  4. Pyszne, robię takie, ale im pyszniejsze tym więcej się ich zjada!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze robiłam frytki we frytkownicy, a tu proszę zdrowsza wersja. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, frytki i to takie, których można zjeść więcej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!