Moimi ulubionymi buraczkami na zimę są te w zalewie chrzanowej. Ale tym razem chciałam spróbować innych i padło na przepis z internetu. Pyszne wyszły - na zimę będą jak znalazł.
Składniki:
3 kg buraków
3 duże czerwone papryki
3 duże cebule
Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka oleju - można zredukować o połowę
pół szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
1. Buraki płuczemy i razem z łupkami gotujemy 1 godzinę. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Cebulę i paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę.
3. Gotujemy wszystkie składniki zalewy.
4. Do gotującej się zalewy dodajemy cebulę i paprykę, gotujemy 15 minut.
5. Dodajemy buraki i całość gotujemy jeszcze 10 minut.
6. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby wieczka złapały. Można też pasteryzować jeśli ktoś woli.
Smacznego!
Dziękuję, przypomniałaś mi, że w tym roku jeszcze ich nie robiłam, a buraki w ogródku czekają:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Poprostu pychota
UsuńDziękuję bardzo 😊 dziś palaszujemy te buraczki do obiadu z kotletem mielonym😋
UsuńAniu, mam nadzieję, że posmakują Ci przynajmniej w połowie tak, jak mi i mojej rodzinie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBaaaardzo mi smakują! Wchodzą na stałe do naszej spiżarni :) Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie robię któryś rok z kolei super polecam
UsuńCieszę się bardzo, że na stałe weszły do menu :-)
UsuńHeh, to się zgrałyśmy. U mnie dziś ten sam przepis :) Tylko u mnie trochę inny skład zalewy ;)
OdpowiedzUsuńNie mogę tu znaleźć maila do Ciebie, czy gdzieś go podajesz?
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam buraczki :-)
OdpowiedzUsuńPolecam całkiem ciekawy i sprawdzony sposób na buraczki z papryką. Mozna stosować jej jako dodateko do dań lub danie samo w sobie.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-buraczki własnej roboty lub kupne (polecam Malpol),
-2 papryki,
-2 duże marchewki,
-1 duża cebula,
3--4 duże ogórki konserwowe,
-sok z cytryny,
-cukier,
-sól i pieprz według uznania,
-majonez,
Sposób przyrządzania:
1.Ogórek, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
2.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.
3.Wszystko razem połączyć z buraczkami.
4.Dodać przyprawy.
5.Na końcu dodać majonez według uznania.
Polecam
Dziękuję za ciekawy przepis :)
UsuńSzczerze powiedziawszy wolęs ame ale jak wpadną mi w łapkę z papryczką też nie pogardzę:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię te buraczki z papryką i cebulką,są pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że buraczki smakują - pozdrowienia!
UsuńIle słoików półlitrowych trz3ba przygotowac
UsuńJa jutro będę robić te buraczki powiem Wam czy dobre
OdpowiedzUsuńNajlepiej oceniać ich smak po tym jak otworzymy pierwszy słoik z buraczkami. Powinny wtedy fajnie przegryźć smaki papry0ki i zalewy.
UsuńBuraczki z papryką są naprawdę świetne, polecam też te z chrzanem:
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/buraczki-w-zalewie-chrzanowej-na-zime.html
Pozdrawiam!
pyszne są, ale doprawiłam je jeszcze pieprzem i kminkiem. Dziś zrobiłam buraczki w chrzanowej zalewie.... BOSKIE!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńCieszę się, że buraczki z chrzanem smakują - to moje ulubione! Miło mi będzie jak i tam zostawisz komentarz - tak dla tych, którzy może się wahają czy je robić :)
Pozdrawiam!
dopóki nie zaczęłam sama robić takich przetworów kupowałam np taką sałatkę z Gomaru. Była równie dobra co domowa :)
OdpowiedzUsuńa ten cukier- nie można dac troche mniej niż 3/4 szklanki? bo ogólnie mi sie przepis podoba :)) tylko ten cukier , mówią ze to biała śmierć
OdpowiedzUsuńKażdy przepis można modyfikować :)
UsuńNie dasz cukru nie będzie smaku.A jeżeli mówisz że cukier to biała śmierć to jak dla mnie możesz sobie dodać co chcesz ty to będziesz jadł w najgorszym wypadku śmietnik :)
UsuńCukier musi być bo jest ocet
UsuńBuraki są słodkie cukru nie musisz dawac
UsuńCukier jest konserwatorem. Chcesz, nie dawaj. Ja daję, bo nie chce, by się moja robota popsuła
UsuńNa prośbę mojej mamy znalazłam jej przepis na te właśnie buraczki z papryką. Mam nadzieję, że jej posmakują, bo robiła je kiedyś u nas w domu, tylko zgubiła przepis.
OdpowiedzUsuńIlość octu nam odpowiada, bo nie lubimy takich za bardzo octowych przetworów :-)
Osobiście bardzo mi smakuję, mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu.
UsuńPozdrawiam!
Są pyszne, wracam do nich po roku bo został ostatni słoiczek :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują. Wczoraj wieczorem ugotowałam buraki i dziś sama się za nie zabieram! Pozdrawiam :)
UsuńA mam pytanko ile mniej więcej sloikow wychodzi z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuń9-10 niewielkich słoików.
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedz:) jutro wyprobuje ten przepis. Zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Mam nadzieję, że posmakują. Pozdrawiam!
Usuńmoja teściowa takie robi.... pyyyszzznnneeee :)
OdpowiedzUsuńJa tez je robię od wielu lat :-) . smakują nam na zimno i na ciepło tez.
OdpowiedzUsuńBeata
Takiej wersji buraków nie znałam....są znakomite!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiła i jest naprawdę bardzo dobra. Robiła z 2 porcji i już pół zniknęło a gdzie tu do zimy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
UsuńZniknęła jak świeże bułeczki. Zrobiłam jeszcze te z chrzanem, ale szczerze mówiąc jak dla mnie dużo lepsze te z papryką :) Będę robić jeszcze 2 kolejne porcje bo na zimę już nie ma :)
OdpowiedzUsuńja mam mozliwosc kupienia buraczkow parowanych ,sa o wiele lepsze niz te gotowane
OdpowiedzUsuńJa też będę robiła. Buraczki gotuje dzisiaj a resztę jutro. Buraki mam z działki. Kiedyś robiłam taką sałatkę -fajnie smakuje na kanapki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa kanapce nie jadłam, ale do obiadu uwielbiam!
UsuńA ja mam pytanie odnośnie buraczków-obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na jakich oczkach?
OdpowiedzUsuńNa duzych.
UsuńA ja bym radziła buraczki nie ugotować, lecz upiec w piekarniku. Są wtedy o niebo lepsze.
OdpowiedzUsuńDo słoików zazwyczaj gotuję, bo jest szybciej, a piec piekłam już nie raz na bieżąco do obiadku:)
Usuńa jak dlugo trzeba je piec?
UsuńTutaj więcej o pieczeniu buraków.
Usuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/12/pieczone-buraki.html
nie trzeba ich już pasteryzować? jutro mam zamiar sprawdzić ten przepis')
OdpowiedzUsuńNie trzeba.
UsuńZgadzam się z Tobą , są o niebo lepsze
UsuńPyszne
OdpowiedzUsuńDzień dobry Pani Aniu, bardzo dziękuję za przepis na przepyszną sałatkę. Rewelacja, jak i wiele innych Pani przepisów które wykorzystałam. Pozdrawiam Asia
OdpowiedzUsuńDziekuje Pani Asiu. Ciesze sie, ze buraczki smakuja. Tak na marginesie to moje ulubione 😊 pozdrawiam!
UsuńRobię ją już 4 rok i jest genialna. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Pozdrawiam serdecznie!
UsuńJa smażę cebulę na oleju i dodaje do zalewy gdzie już jest papryka i wszystko razem gotuje
OdpowiedzUsuńTo samo tylko że cebula smazona
Buraczki super,zawsze do nich wracam
OdpowiedzUsuńDziękuję. U nas obowiązkowo co sezon w piwnicy ☺️
UsuńDziękuję za przepis dzisiaj zrobiłam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Mam nadzieję, że będą smakowały 😉
UsuńDzisiaj robię buraczki z obu przepisów tj. z papryką i w zalewie chrzanowej rewelacja. Buraki robię pierwszy raz zawsze robiła to moja Mama
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę udanych przetworów.
Usuńbardzo dobry przepis, jadłam dziś buraczki z zeszłego roku, były pycha!!!!!!!!! i dziś robię na następny rok!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Cieszę się, że buraczki smakują.
UsuńJuż drugi rok robię te buraki są pycha .
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂
UsuńWitam a czy papryka żółta może być?
OdpowiedzUsuńZawsze robię z czerwoną papryką, ale tak naprawdę nie ma to większego znaczenia jakiego koloru papryki użyjemy.
UsuńRobię od lat, ale daję 1,5 kg papryki na 3 kg buraków i 1 kg cebuli.
OdpowiedzUsuńDla mnie taka ilość papryki byłaby zdecydowanie za duża. Zamiast buraczków z dodatkami, wyszłaby sałatka.
UsuńCzy muszę koniecznie pasteryzować?Nie popsują się bez pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńNie trzeba pasteryzować. Pod warunkiem, że słoiki i zakrętki będą dobrze wyparzone, zakręcone.
UsuńCzy paprykę trzeba obierać ze skórki?
OdpowiedzUsuńNie, nigdy tego nie robię.
UsuńCzy paprykę i cebulę trzeba gotowac? Czy jak włożę surowa paprykę i cebulę i zaleje gorąca zalewa to może tak być?
OdpowiedzUsuńZawsze gotuję. Wydaje mi się, że taka niegotowana cebula może sfermentowac i zepsuć sałatkę.
UsuńDziś przypadkowo wpadłam na przepis i zrobiłam te buraki. Są pycha. Najpierw z buraków zrobiłam zakwas. Po zlaniu barszczu szkoda mi było je wyrzucać więc ugotowałam je i zrobiłam zgodnie z przepisem. Są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńSuper są robię już kilka lat pozdrawiam panią Anię
OdpowiedzUsuńA dziękuję 😊 pozdrawiam serdecznie.
Usuń3kg po ugotowaniu i ograniu? Oczywiście chodzi o buraki
OdpowiedzUsuń3kg buraków surowych, nieobranych, przed gotowaniem.
UsuńDziękuję bardzo, pozdrawiam🙂
OdpowiedzUsuń