Składniki:
1 wędzona makrela
50 g ryżu
1 marchewka
1 cebula
koncentrat pomidorowy - ilość do smaku
słodka papryka - ilość do smaku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Studzimy.
2. Dokładnie oczyszczamy rybę z ości.
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
5. Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy.
6. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
7. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i rybę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Smacznego!!!
Źródło: Gotowanie z pasją
domowy najlepszy, tez ostatnio zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńNa pewno lepszy niż ze sklepu! To co teraz się kupuje, nie przypomina wcale tego smaku sprzed 20 lat. Wtedy to była jakaś ryba, a teraz nie wiadomo co :)
OdpowiedzUsuńI naprawdę smakuje jak 25 lat temu? Ach, wiele bym dała za tamten smak...
OdpowiedzUsuńWypróbuję:) Teraz, w okresie wielkopostnym, to bardzo przydatny przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować.
UsuńCzemu ja nie widziałam tego przepisu, coś przegapiłam. Jutro robię. Pamiętam doskonale ten smak, ale nie kupuję, bo jak pisałaś "smakuje zupełnie inaczej', a raczej nie smakuje w ogóle.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Danusiu, polecam! Można do niego dodać również trochę pieczarek!
UsuńPozdrawiam!
Skorzystałam z tego przepisu, lecz zamiast makreli dałam tuńczyka w sosie własnym. Piszę tak informacyjnie, że wychodzi pyszny :) Z makrelą też zrobię :)
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację, pozdrawiam, Aneta.
Dzięki za informacje :) Cieszę się, że paprykarz smakuje. Pozdrawiam!
UsuńZ makrelą też zrobiłam i też jest pyszny i o wiele bardziej "smarowny", co pewnie wynika z konsystencji makreli. Fajnie jest pokombinować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Aneta.