29 marca 2014

Muffinki z bananami


Składniki:

250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g cukru
1 jajko 80 ml oleju
250 g jogurtu naturalnego
250 g bananów
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie muffinek zaczynamy od przygotowania dwóch naczyń, na suche i mokre skłądniki.
2. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
3. Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
4. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, następnie dodać do nich suche, całość niedbale wymieszać i dodać banany.
5. Ciasto wyłożyć do foremek z papilotkami na muffinki do 2/3 wysokości.
6. Piec ok 30 minut w 180 st.C. Gotowe muffinki można ozdobić czekoladą i bananami.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne spotkania

7 komentarzy:

  1. bardzo je lubię, wilgotne, pachnące i pyszne, pozdrawiam Aniu i życzę miłej soboty ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 250 gram bananów?Ale ze skórką czy bez...?Ech,ciężkie życie człowieka,który nie posiada wagi kuchennej a ilość składników odmierza szklanką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 średni banan w skórce to 200 g, bez to 120 g. Więc wystarczy użyć dwóch średniej wielkości bananów i po zdjęciu skórek będzie ok 250 g :)

      Usuń
  3. Witaj Aniu. Dzisiaj zrobiłam muffinki według Twojego przepisu. W smaku wyszły suuuuuppper. Tylko nie wiem czemu papilotka nie odchodzi od ciasta, tylko z ciastem. Czy zrobiłam coś nie tak, czy moze papilotki nie takie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Cieszę się, że smakowały :)
      Nie wiem jaki mógł być problem z nieodlepianiem się od papilotek... U mnie też różnie z tym bywa. Zauważyłam, że najlepsze do pieczenia są sylikonowe foremki, gdzie papilotki nie są potrzebne. Muffinki same wyskakują :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!