30 marca 2014

Ryba w cieście francuskim


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 filety ryby (u mnie dorsz)
1 cebula
1 łyżka masła
olej
1 mały por
30 dag pieczarek
sól, pieprz
majeranek
jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

1. Rybę odmrożoną osuszyć.
2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek.
3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju, połączyć z cebulą i porem.
4. Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem.
5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba to można ją chwilę usmażyć na patelni przed włożeniem jej do ciasta.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. też taka robię, jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie mogę napatrzeć się na takie rożne pomysły na obiad, bardzo są ciekawe i napewno są bardzo wyborne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Postępujemy jak z cebulą. Już dopisuję :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!