30 marca 2014
Ryba w cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 filety ryby (u mnie dorsz)
1 cebula
1 łyżka masła
olej
1 mały por
30 dag pieczarek
sól, pieprz
majeranek
jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
1. Rybę odmrożoną osuszyć.
2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek.
3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju, połączyć z cebulą i porem.
4. Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem.
5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba to można ją chwilę usmażyć na patelni przed włożeniem jej do ciasta.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
też taka robię, jest bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie mogę napatrzeć się na takie rożne pomysły na obiad, bardzo są ciekawe i napewno są bardzo wyborne:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis a co z tym porem?
OdpowiedzUsuńPostępujemy jak z cebulą. Już dopisuję :)
UsuńSUPER propozycja, dziękuję. Na pewno znajdzie się na kloacji wigilijnej.❤
OdpowiedzUsuń