Dziś wpadam tylko na chwilkę i zapraszam Was na żeberka!
Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam!
Składniki:
1 kg żeberek
Marynata:
2 liście laurowe
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki musztardy ostrej
sól, pieprz
3 zmiażdżone ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy i osuszamy. Mięso porcjujemy.
2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
3. Mięso nacieramy marynatą, schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
4. Mięso razem z marynatą przekładamy do woreczka foliowego. Pieczemy w piekarniku ok 1 godziny i 40-50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia można rozerwać rękaw foliowy - mięsko się powinno ładnie zrumienić :)
Smacznego!!!
taką wersje żeberek bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń