1 marca 2014

Żeberka na ostro z miodem

Dziś wpadam tylko na chwilkę i zapraszam Was na żeberka!
Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam!


Składniki:

1 kg żeberek

Marynata:
2 liście laurowe
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki musztardy ostrej
sól, pieprz
3 zmiażdżone ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy i osuszamy. Mięso porcjujemy.
2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
3. Mięso nacieramy marynatą, schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
4. Mięso razem z marynatą przekładamy do woreczka foliowego. Pieczemy w piekarniku ok 1 godziny i 40-50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia można rozerwać rękaw foliowy - mięsko się powinno ładnie zrumienić :)

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!