22 marca 2014

Ciasto z jabłkami

Jakiś czas temu był jabłecznik z różową pianką, a teraz tradycyjne ciasto kruche przekładane jabłkami. Do zrobienia warstwy jabłek można użyć prażonych jabłek lub świeżych owoców.



Składniki:

Ciasto:
600 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
250 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:
2 litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych)
2 galaretki pomarańczowe
cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C. Studzimy.
2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć, dodając cukru do smaku).
3. Placki przekładamy ciepłą masą jabłkową. Ciasto odstawiamy, by masa stężała. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!!!
 Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!