Jakiś czas temu zrobiłam taką fetę. Do zrobienia tego sera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale trochę się kruszył, co mi w sumie nie przeszkadzało:) Użyłam go do sałatki z brokułem - była pyszna!
Składniki:
250 dag tłustego twarogu
2 płaskie łyżki soli morskiej
1 litr ostudzonej przegotowanej wody
Sposób wykonania:
1. Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie.
2. Do roztworu dodajemy ser na 5-7 dni.
3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance.
4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach.
Polecam i życzę smacznego!!!
Źródło: Magiczne życie Marty
bardza fajna sprawa, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńmuszę jutro nastawić, jakie to przyjemne i proste do zrobienia, a na pewno jakie pyszne ! pozdrawiam Aniu :)
OdpowiedzUsuńKurcze, nie wpadłabym na pomysł zrobienia sera feta:) Super patent- na pewno wypróbuję-dzięki!
OdpowiedzUsuńświetnie, nie wiedziałam, ze można go tak zrobi w domu:d
OdpowiedzUsuńJuż teraz wiem ,że nawet ser można zrobić samemu w domu :D
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńwow, genialny pomysł, dzięki za podzielnie się nim :)
OdpowiedzUsuńWitaj:) rozumiem że te 5-7 dni to czas na zrobienie sera :) a jakgo później przechowywać/wyciągnąć z zalewy?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Beata J
Ja zostawiam ser w zalewie.
Usuń