11 lipca 2013

Ryba z koperkiem pieczona w folii

To danie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby.


Składniki:

filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku*
sól
sok z cytryny
pieprz cytrynowy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
masło

Sposób przygotowania:

1. Filety wypłukać, osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.
2. Koperek siekamy, ząbki czosnku miażdżymy.
3. Koperek, czosnek, oliwę, sok z cytryny mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby.
4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.
5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię.

*przy karmieniu piersią czosnek omijamy
Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. dziękujemy i również pozdrawiamy !!! :* będziemy tu zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W kuchni Danusi11 lipca 2013 20:19

    Bardzo fajny pomysł z tak zrobioną rybą.U mnie często są ryby i nie wiadomo już czasami jak je podawać,więc w najbliższym czasie skorzystam z Pani przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też często jadam ryby i ciągle poszukuje nowych przepisów!

      Usuń
  3. nie przepadam za rybami, ale akurat dorsza uwielbiam, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorsz to też mój faworyt! Dziękuję za komentarz i żałuję, że nie mogę u Ciebie pozostawić komentarzy...

      Usuń
  4. świetny pomysł na przygotowanie ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z koperkiem na pewno wyśmienicie smakuje, pozdrawiam ;)!

    OdpowiedzUsuń

  6. Pysznie prezentuje się to danie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!